woensdag 30 december 2020

Review: Bezeten stad – Stephen King

 


Bezeten stad is een modern horrorverhaal van ’s werelds grootste thrillerschrijver Stephen King. Dit verhaal werd verfilmd en maar liefst driemaal bewerkt voor een televisieserie. Schrijver Ben Mears keert na de dood van zijn vrouw terug naar zijn geboortedorp, Salem’s Lot, dat hij vijfentwintig jaar geleden als 7-jarig jongetje ontvluchtte. Hij wil een boek gaan schrijven over het Marstenhuis, een verlaten villa in het dorp waar hij als kind eens een verschrikkelijke ervaring beleefde. Daar aangekomen blijkt het huis net gekocht te zijn door twee heren die een antiekwinkel willen openen in het centrum van het dorp. Maar dan beginnen dorpsbewoners te verdwijnen en anderen op onverklaarbare wijze te sterven. Ongeveer tegelijkertijd ontmoet Ben een vreemdeling die een dodelijk en eeuwenoud geheim met zich meedraagt. Zal het bizarre geheim ontrafeld kunnen worden voor het te laat is en zal het verwoestende kwaad gestopt kunnen worden?

zaterdag 26 december 2020

Review: De Schaduwvriend – Alex North

 


In De schaduwvriend herinnert Paul Adams zich nog goed die vreselijke dag waarop de jonge Charlie Crabtree een van zijn klasgenoten vermoordde. Paul was zowel bevriend met Charlie als met het slachtoffer. Diezelfde dag verdween Charlie en de wildste complottheorieën doen nog steeds de ronde op internet.

Vijfentwintig later verwerkt Paul stukje bij beetje zijn jeugd. Wanneer zijn dementerende moeder een terugval krijgt, kan hij er niet meer omheen: hij moet terug naar zijn ouderlijk huis.

Het duurt niet lang voordat alles uit de hand begint te lopen: zijn moeder is ervan overtuigd dat er een indringer in huis is, en Paul realiseert zich dat hij wordt gevolgd. Alles komt samen en het laat Paul niet meer los: wat is er daadwerkelijk gebeurd op de dag van de moord? Waar zou Charlie nu zijn?

woensdag 23 december 2020

Review: Byzantijns Europa – Raymond Detrez

 


De Balkan of Zuidoost-Europa is een cultuurhistorische regio, gevormd door drie grote beschavingen: de Byzantijnse, de Osmaanse en de West-Europese van de Verlichting. In De Balkan –een geschiedenis beschreef Raymond Detrez hoe de orthodox-christelijke erfenis van Byzantium zich in het islamitische Osmaanse Rijk min of meer kon handhaven.

Dit boek gaat over wat daaraan voorafging: de geschiedenis van de Balkan in de pre-Osmaanse, Byzantijnse periode. Het bevat een geschiedenis van de middeleeuwse Balkanstaten, waarvan

sommige de voorlopers zijn geweest van de moderne Zuidoost-Europese landen. In het bijzonder gaat in dit boek de aandacht uit naar de unificerende manier waarop Byzantium op het ontstaan en de ontwikkeling van deze middeleeuwse staten heeft ingewerkt en zo een bijzondere orthodox-christelijke gemeenschap deed ontstaan die de val van Constantinopel in 1453 lang heeft overleefd.

zaterdag 19 december 2020

Review: Het drielichamen probleem – Cixin Liu

 


Het is 1967. Ye Wenjie moet toezien hoe de Rode Garde haar vader doodslaat tijdens de Chinese Culturele Revolutie. Deze moord zal niet alleen haar leven tekenen, maar ook de toekomst van de hele mensheid. Veertig jaar later wordt de nanotechnoloog Wang Miao gevraagd om een geheimzinnige reeks van zelfmoorden onder wetenschappers te onderzoeken. Wangs onderzoek leidt hem naar een mysterieuze onlinegame en een virtuele wereld die wordt beheerst door de onvoorspelbare interactie tussen haar drie zonnen. Maar is die wereld alleen maar virtueel of bestaat zij misschien echt? Dit is het drielichamenprobleem, en het is de sleutel tot alles: tot de dood van de wetenschappers, tot een samenzwering die lichtjaren omvat en tot de uitroeiing die de mensheid onder ogen moet zien.

woensdag 16 december 2020

Review: Bethany en het Beest – Jack Meggitt-Phillips



De 511-jarige Peregrinus Pincet heeft een verrukkelijk leven. Hij heeft geld als water, een prachtig huis vol mooie spullen en een drankje waardoor hij eeuwig jong en knap blijft. Het enige wat hij hiervoor zo nu en dan moet doen is het beest dat bij hem op zolder woont precies datgene te eten geven wat het wil.

Maar wanneer het monster besluit dat het een kind wil eten, beseft Peregrinus dat alles gruwelijk uit de hand loopt. Wanhopig gaat hij op zoek naar het verschrikkelijkste kind dat hij kan vinden. Bethany lijkt de ideale kandidaat, maar die geeft zich niet zomaar gewonnen!

zaterdag 12 december 2020

Review: Op slot – Chris McGeorge

 


Cara Lockhart is net begonnen aan haar levenslange gevangenisstraf in HMP New Fern – een gloednieuwe zwaarbewaakte gevangenis voor vrouwen. Ze is veroordeeld voor een moord die ze zweert niet te hebben gepleegd. En dan wordt ze op een ochtend ook nog wakker naast haar vermoorde celmaat. De deur is de hele nacht op slot geweest, en dus is Cara de enige verdachte. Er is alleen een probleem – cara weet zeker dat zíj het niet gedaan heeft. Dus wie wel? En houdt het verband met haar onterechte veroordeling? Hoe vind je een moordenaar op een plek waar iedereen er een is?

woensdag 9 december 2020

Review: Duizend ogen – Samanta Schweblin

 


Kentukis zijn de nieuwste rage. Overal ter wereld schaffen mensen ze aan, een beetje knullig gefabriceerde panda’s, draakjes of kraaien, surrogaathuisdieren die gezelschap betekenen. De koper beslist welke kentuki hij koopt, maar hij weet niet wie degene is die het via software op afstand bestuurt en meekijkt. Alsof je een zwijgende vreemdeling uitnodigt bij je te komen wonen. Voor Alina betekent het troost na een mislukte relatie; Emilia mist haar geëmigreerde zoon, maar heeft via de kentuki van een jonge vrouw toch het idee van huiselijkheid en contact; Enzo koopt een kentuki voor zijn zoontje maar ontwikkelt er zelf een band mee. Twaalf personages over de hele wereld voert Schweblin ten tonele. Gevaar van oversharing en voyeurisme in onze tijd van social media worden met Schweblins kenmerkende touch of horror subtiel en overtuigend beschreven, maar het is de manier waarop ze de bijna pijnlijke kwetsbaarheid en hoop van haar personages beschrijft, die ronduit indrukwekkend is.

zaterdag 5 december 2020

Review: 24 uur in het oude Athene – Philip Matyszak

 


Welkom in het Athene van 416 v. Chr. De stad heeft op dat moment ongeveer 30.000 inwoners, met meer genieën per vierkante meter dan ooit in de geschiedenis van de mensheid. Terwijl de stad op de rand van de rampzalige oorlog zweeft die het einde van haar gouden tijdperk zal betekenen, brengen wij vierentwintig uur met gewone Atheners door. Aan het woord komen onder andere een tempelbewaker, een slavin, een dokter en een priesteres. Hun verhalen scheppen een levendig beeld van hoe het was om in die tijd te leven. De kaderteksten met citaten uit de klassieke literatuur en aanvullende informatie schetsen een beeld van een tijd die nog altijd enorm tot de verbeelding spreekt.

Philip Matsyzak studeerde geschiedenis en is docent aan het Madingley Hall, Cambridge. Hij heeft een groot aantal boeken op zijn naam, waaronder het vorig jaar verschenen 24 uur in het oude Rome.

woensdag 2 december 2020

Review: Een kleine geschiedenis van Rusland – Mark Galeotti

 


Rusland is een land zonder natuurlijke grenzen, zonder eenduidige etnische achtergrond, zonder een echte centrale identiteit. En toch is het een van de machtigste landen op aarde, een hoofdrolspeler op het wereldtoneel met een rijke geschiedenis van oorlog en vrede, dichters en revolutionairen.

Mark Galeotti, een van de meest bevlogen Ruslandexperts, weet de geschiedenis van misschien wel 's werelds meest onbegrepen land inzichtelijk te maken. Hij neemt ons mee naar de vorming van een natie, naar oude legendarische helden als Rurik en Vladimir de Grote, naar wonderbaarlijke vorsten als Peter de Grote en Catharina de Grote, naar de opkomst en ondergang van de Romanovs, en natuurlijk naar de Russische Revolutie, de Koude Oorlog, Tsjernobyl en het einde van de Sovjet-Unie. Tot slot beschrijft hij de opkomst van een niet al te opmerkelijke KGB-agent, Vladimir Poetin.

zaterdag 28 november 2020

Dubbele review: Het sleutelkruid & Nachtverhaal – Paul Biegel












Het sleutelkruid

In een koperen burcht woont de oude koning Mansolein. Hij is zo oud, dat alleen een wondermiddel hem kan redden. Een dokter gaat op reis, op zoek naar het sleutelkruid, het wondermiddel. Onderweg stuurt hij de dieren, de inwoners van het koninkrijk, naar de koning. Zij moeten hem verhalen vertellen, om zijn hart te laten kloppen.

Nachtverhaal

Een kabouter woont in een poppenhuis op de zolder van een oude vrouw. Hij leidt daar een kalm, misschien wat saai leven. Tot hij ineens een beeldschone fee aantreft. Hij weet dat feeën niet te vertrouwen zijn, en hij wil haar wegsturen. Maar dan begint ze hem haar verhaal te vertellen, elke nacht een stukje. Het is zo spannend en prachtig, dat hij het niet over zijn hart kan verkrijgen haar de deur te wijzen…

woensdag 25 november 2020

Review: Schitterend lichaam – Agustina Bazterrica



‘Schitterend lichaam’ van Agustina Bazterrica is een dystopische roman die gaat over Marcos Tejo. Hij is een van de weinigen die zich de tijd nog kan herinneren waarin vlees gewoon vlees was, afkomstig van koeien, varkens en gevogelte. Die tijd is voorbij. Een virus zorgde ervoor dat dierenvlees niet langer eetbaar was. Een radicale oplossing werd gevonden. Als opzichter in een verwerkingsbedrijf is Marcos verantwoordelijk voor het verloop van de slacht en de productie van speciaal vlees. Zijn ogenschijnlijke afstandelijkheid maakt hem uitermate geschikt voor het werk. Maar dan geeft een zakenrelatie Marcos een ‘exemplaar’ van uitzonderlijke klasse cadeau en dreigt zijn blik te verzachten. ‘Schitterend lichaam’ gaat over rouw en dehumanisering én komt met verrassend geloofwaardige én gruwelijke oplossingen voor prangende mondiale problemen. Bazterrica zet een genadeloos kritisch en huiveringwekkend beeld neer van een moreel failliete maatschappij.

zaterdag 21 november 2020

Review: Vegan Soul Food – Jason Tjon Affo



'Met zijn sprankelende persoonlijkheid en kleurrijke recepten weet Jason als geen ander hoe je van elk diner een feestje maakt. Ik kan niet wachten om uit dit boek te koken!' - Lisa Stel, Lisa goes vegan

"Eat a rainbow is a piece of cake met dit werkelijk prachtige én originele kookboek van Jason. Vegan eten is voor mij genieten zonder consessies en het ís de toekomst. Vegan soul food overtuigt zelfs de rascarnivoor of kaasverslaafde vaker voor vegan eten te kiezen (en anders zijn ze gek!). De regenboogmaki, rijstnoedelsalade en gemarmerd bananenbrood zijn mijn favorieten. Een must have om op je keukenplank te hebben staan!' - Nina Pierson, influencer en eigenaar van saladadebarketen SLA

'De prachtige, wereldse gerechten van Jason zijn zo kleurrijk! Dit betekent dat je veel variatie in voedingsstoffen binnenkrijgt én het eten ervan een feestje is. Enjoy!' - Rens Kroes, kookboekenauteur en blogger

Vegan soul food, beter laat de kleurrijke keuken van Jason Tjon Affo zich niet omschrijven. In dit prachtige kookboek deelt Jason, bekend van The Indigo Kitchen, zijn allerbeste veganistische recepten. Door de natuurlijke kleurstoffen zijn de gerechten een feest voor het oog en dankzij Jasons multiculturele afkomst hebben ze ook een tropisch tintje. Denk aan traditionele pom, een kruidige cassavesoep of een troostrijke rijstbowl in Japanse stijl. En wat dacht je van een broodje pikante sticky tempeh of een kom verwarmende havermout met blauwe bessen en bakbanaan? Allemaal vegan, gezond en superlekker!

woensdag 18 november 2020

Review: De echtgenotes – Tarryn Fisher

 


Seth heeft drie vrouwen en Thursday weet dat, maar is zo gek op hem dat ze dat voor lief neemt. Tot het moment dat ze hem helemaal voor zichzelf wil en ze de concurrentie opspoort. Maar niet alles verloopt volgens plan, want welke geheimen heeft hij nog meer?

Welke vrouw zou Seth kiezen als hij gedwongen werd een keuze te maken? Zou het de slanke carrièrevrouw zijn of juist de zakenvrouw die ook nog eens heel sexy is? En hoe zit het met de prachtige jonge concurrente, die een ideale moeder zou zijn voor zijn kinderen?

In haar obsessieve zoektocht stuit Thursday op de ene leugen na de andere, tot de schokkende finale die je als lezer verbijsterd achterlaat.

zaterdag 14 november 2020

Review: Verloren familie – Lisa Wingate



Verloren familie van Lisa Wingate vertelt op meeslepende wijze het verhaal van drie jonge vrouwen die op zoek zijn naar hun familie in de nasleep van de Amerikaanse burgeroorlog (1875).

Verloren familie van Lisa Wingate – auteur van Kinderen van de rivier – vertelt het ontroerende verhaal van drie jonge vrouwen op zoek naar hun familie na afloop van de Amerikaanse burgeroorlog. Een New York Times-bestseller voor de lezers van Een keukenmeidenroman en De ondergrondse spoorweg.

Louisiana, 1875. De Amerikaanse Burgeroorlog is net ten einde als drie jonge vrouwen, tegen wil en dank elkaars metgezellen, beginnen aan een hachelijke zoektocht. Lavinia, de verwende erfgename van een noodlijdende plantage, Juneau Jane, haar creoolse halfzus, en Hannie, Lavinia's voormalige slavin. Ieder draagt haar eigen geheimen met zich mee tijdens hun reis. Voor Lavinia en Juneau Jane staat de erfenis op het spel, maar Hannie – als kind van haar familie gescheiden – heeft een heel andere missie: haar familie, die de hoop had om ooit in Texas in vrijheid te leven, na al die jaren terugvinden.

In haar eigen, meeslepende stijl brengt Lisa Wingate in Verloren familie enkele schrikbarende verhalen tot leven van de historische "Verloren vrienden'-krantenadvertenties, waarmee bevrijde slaven na de Burgeroorlog wanhopig probeerden hun dierbaren terug te vinden.

woensdag 11 november 2020

Review: De veertigjarige oorlog 1672 - 1712 – Olaf van Nimwegen

 


Van 1672 tot 1712 was de Republiek der Verenigde Nederlanden in een titanenstrijd met het Frankrijk van de Zonnekoning verwikkeld. Gedurende deze "Veertigjarige Oorlog' leverde zij onder aanvoering van stadhouder-koning Willem III (1650-1702) en zijn politieke erfgenamen een gigantische militaire inspanning. De veerkracht, standvastigheid en volharding waarmee de Nederlanders vochten, dwongen Lodewijk XIV zijn politiek van territoriale expansie op te geven en een Europees machtsevenwicht te aanvaarden. Zijn opvolgers dachten er niet aan het oorspronkelijke plan van de Zonnekoning om de Zuidelijke Nederlanden – het huidige België – bij Frankrijk in te lijven ooit te voltooien. Integendeel, zij wilden dit gebied het liefst permanent neutraal verklaren en daardoor een nieuwe krachtmeting met de Nederlanders vermijden. Na veertig jaar oorlog kon er geen twijfel over bestaan dat de Republiek de hoeksteen was geweest van de grote Europese allianties die de troon van Lodewijk XIV aan het wankelen hadden gebracht. De Veertigjarige Oorlog had Frankrijk zozeer uitgeput dat het tot na de revolutie van 1789 zou duren voordat de Fransen opnieuw veroveringsoorlogen voerden.

zaterdag 7 november 2020

Review: Marlen Visser - Noodlot



Het slaperige dorpje Vierschoten staat op zijn kop als de Postcodeloterij-hoofdprijs op zijn enige postcode valt. Journalist Evy Benders ziet er meteen een prachtig artikel in en ze besluit een paar dagen bij haar oom, een Vierschotenaar, te gaan logeren.
Tijdens haar gesprekken met de winnaars en verliezers ontdekt ze al snel dat de verhoudingen binnen het dorp op scherp zijn komen te staan. Maar gaandeweg blijkt ook dat dat alles te maken heeft met een traumatische gebeurtenis die zich enkele jaren eerder in het dorp heeft afgespeeld en waarover nog steeds krampachtig wordt gezwegen. Manuel lijkt wel openlijk te willen spreken over wat er destijds met de veertienjarige Linsey is gebeurd, maar is de getuigenis van deze getroebleerde jongen betrouwbaar? En was de wereldvreemde Benjamin, die destijds is opgepakt, wel de werkelijke dader?
Binnen enkele dagen sluiten de opeenvolgende gebeurtenissen zich als een net om Evy heen en lijkt er geen ontsnappen meer mogelijk.

woensdag 4 november 2020

Review: Een rooie aan de kant van de weg – Anne Tyler



Micah Mortimer is een gewoontedier en tevreden met zijn weinig spannende leven. Hij zit zijn dagen uit en weet daar, gek genoeg, zijn familie en naasten nog mee te charmeren ook. Maar zijn leven krijgt een knauw als zijn vriendin hem vertelt dat ze vanwege haar kat uit huis dreigt te worden gezet. En als er voor zijn deur een jongen verschijnt die beweert zijn zoon te zijn, wordt Micah opnieuw geconfronteerd met een verrassing waar hij niet mee om kan gaan.
In Een rooie aan de kant van de weg schetst Anne Tyler een intiem en geestig beeld van een man die degenen om hem heen ziet als net buiten zijn bereik. Het is een ontroerend verhaal over hoe je de wereld door nieuwe ogen kunt leren zien; een roman over misverstanden, tweede kansen en het ervaren van nieuwe inzichten.

zaterdag 31 oktober 2020

Review: Fifty Fifty – Steve Cavanagh



Een bloedspannende nieuwe Eddie Flynn-thriller van Steve Cavanagh, de auteur van Dertien en Verdraaid.
De zussen Alexandra en Sofia Avellino hebben net, afzonderlijk van elkaar, het verminkte lichaam van hun vader gevonden. Doodsbang bellen ze allebei de politie. Ze weten het zeker: de ander heeft het gedaan. Maar een van de vrouwen liegt! Een van deze vrouwen is de echte moordenaar.
Beide zussen worden in hechtenis genomen, in afwachting van een eventuele veroordeling voor moord. Je zou denken dat dit wel de laatste plek op aarde is waar de schuldige hoopte te eindigen. Maar dan heb je het mis. En dan is het aan advocaat Eddie Flynn om de waarheid te achterhalen…

woensdag 28 oktober 2020

Review: Opgejaagd – Gabriel Bergmoser



Een bloedspannende thriller van Australisch multitalent en nieuwkomer Bergmoser. Hoeveel zet jij op het spel om een wildvreemde te helpen?
Frank leidt een rustig leventje met zijn kleindochter op het platteland van Australië. Maar dan strompelt een zwaargewonde vrouw over de drempel van zijn tankstation, achtervolgd door een groep bloeddorstige jagers die haar koste wat kost willen omleggen.
Het tankstation wordt omgebouwd tot een fort, en nu moeten Frank en zijn klanten een bloederige strijd leveren met deze vreemde aanvallers. Want één ding is zeker: deze jagers stoppen niet totdat iedereen dood is.

zaterdag 24 oktober 2020

Review: Ontmoetingen – Agenda 2021 – Paulo Coelho




Dit is nou het derde jaar op rij dat ik met een agenda van Paulo Coelho zal werken.
Een heel leuke agenda dus, en dat niet alleen omdat het overzichtelijk en handig is.

woensdag 21 oktober 2020

Review: 5 ingrediënten vegan – Katy Beskow



Veganistisch koken ingewikkeld en tijdrovend? Welnee! In 5 ingrediënten vegan laat Katy Beskow zien hoe je met slechts vijf ingrediënten een heerlijke plantaardige maaltijd in elkaar zet. Met 100 veelzijdige recepten van ontbijtjes tot lunchgerechten, van soepen tot sauzen en van diners tot desserts, zit er voor elk moment wel iets lekkers bij. Wat dacht je van een bloemkool-mangosalade, een pasta met romige champignons gemarineerd in witte wijn of een enchilada met zoete aardappel? Met een zelfgemaakt watermeloenijsje toe? Simpel, snel, lekker en allemaal hartstikke gezond!

zaterdag 17 oktober 2020

Review: De beer – Andrew Krivak



Volkomen op zichzelf aangewezen weten een vader en dochter te overleven in de schaduw van een berg. De vader leert het meisje niet alleen vissen en jagen, maar wijdt haar ook in in de geheimen van de seizoenen en de sterren. Hij bereidt haar voor op een volwassen leven in harmonie met de natuur, want zij tweeën zijn wat resteert van de mensheid. Maar wanneer het meisje na de dood van haar vader alleen achterblijft in een onbekend landschap, is het een beer die haar de weg naar huis wijst, dwars door een uitgestrekte wildernis die de belangrijkste lessen van al biedt, als ze kan leren te luisteren.
De beer, een verhaal over de kwetsbaarheid van de mens, over liefde en verlies, is zowel een waarschuwing als een eerbetoon aan de heerschappij van de natuur.

woensdag 14 oktober 2020

Review: Welterusten mama – Mi-Ae Seo



In Welterusten, mama van Mi-ae Seo ontvangt forensisch psycholoog Seonkyeong een onverwacht telefoontje. De veroordeelde seriemoordenaar Yi, wiens gruwelijke moorden de wereld schokten, wil geïnterviewd worden. Yi, die tot op heden weigerde met iemand te spreken, vraagt speciaal naar haar. Uit nieuwsgierigheid stemt ze toe.
Diezelfde dag staat Hayeong, de elfjarige dochter van haar nieuwe echtgenoot, opeens bij haar voor de deur. Haar grootouders, bij wie ze woont sinds haar moeder is overleden, zijn bij een brand omgekomen. Seonkyeong doet er alles aan om het meisje op haar gemak te stellen, maar raakt langzaam maar zeker vertwijfeld door Hayeongs gedrag. Wanneer ze meer te weten komt over zowel het verleden van Hayeong als dat van Yi, stuit ze op beangstigende overeenkomsten. Dan vertelt het meisje Seonkyeong over de dood van haar moeder en grootouders; een verhaal dat haar zo verontrust dat ze het deelt met Yi. Hij begint haar advies te geven…

zaterdag 10 oktober 2020

Review: In de val – Max Brooks



Een experimentele ecogemeenschap wordt compleet van de buitenwereld afgesloten na een catastrofale vulkaanuitbarsting. Maar de vuurhaarden en asregens zijn niet de enige gevaren waardoor het dorp bedreigd wordt. Iets roert zich diep in de nacht, wakker geschud uit een lange winterslaap... en het komt steeds dichterbij.
Door middel van dagboekverslagen en interviews komt langzaam maar o zo zeker de gruwelijke waarheid naar boven.

woensdag 7 oktober 2020

Review: Gevaarlijke stroming – Preston & Child



Pendergast en junior agent Coldmoon raken verzeild in een race tegen de klok als tientallen identieke groene sneakers met daarin een afgehakte menselijke voet aanspoelen op een eiland voor de kust van Florida.
Pendergast begint met tegenzin aan de zaak, maar voelt zich algauw aangetrokken tot dit absurde mysterie. Tot overmaat van ramp blijven er tijdens het onderzoek alsmaar meer voeten aanspoelen. Pendergast en Coldmoon komen tegenover een tegenstander te staan die krachtiger en dodelijker is dan ze ooit zijn tegengekomen.

zaterdag 3 oktober 2020

Review: Gewoon even optimaal genieten – Renske de Greef



Het enige wat je hoeft te doen is genieten, keihard genieten, genieten dat de vonken er vanaf vliegen – en snel een beetje, want het is zo voorbij. Deze en andere moderne levenslessen legt Renske de Greef in haar tweede bundeling stripcolumns onder de loep. In de haar zo kenmerkende stijl van engagement, fantasie en humor brengt ze herkenbare onderwerpen op een originele manier in beeld: van onze verering van discipline tot ons zwak voor het uitroepteken; van vetfobie tot de 5 Regels van Marktplaats. Ook over het ouderschap schrijft ze graag, grappig en eerlijk: hoe het voelt als je dochter verkondigt papa liever te vinden, haar nachtelijke transformatie tot ork of waarom een dag thuisblijven met de kinderen géén vakantie is.
Een uitbundig boek dat zowel in beeld als taal de wereld onderzoekt. Wel van genieten hè? WANT HET IS ZO VOORBIJ.

woensdag 30 september 2020

Review: Bloemen van de duisternis – Tatiana De Rosnay



Clarissa, een schrijver met een getroebleerd verleden, verlaat na een afschuwelijke ontdekking haar echtgenoot. Ze vindt een nieuw appartement via CASA, eigenaar van een gewild complex dat exclusief bestemd is voor kunstenaars. Maar al snel krijgt ze het gevoel dat iemand haar continu bespiedt; dromen en werkelijkheid beginnen in elkaar over te lopen. Clarissa wordt steeds labieler. Wie zit er achter CASA? Aangemoedigd door haar kleindochter gaat Clarissa zelf op onderzoek uit, maar haar dochter vreest dat haar moeder de grip op de werkelijkheid verliest. Is Clarissa inderdaad een fragiele schrijver met te veel fantasie, of is ze een beangstigende waarheid op het spoor?
Bloemen van de duisternis van Tatiana de Rosnay is een indringende roman over de macht van kunstmatige intelligentie, vanuit het perspectief van drie generaties vrouwen, tegen de achtergrond van het Parijs van de nabije toekomst.

zaterdag 26 september 2020

Review: Perfecte prooi – Helen Fields



Tijdens een rockfestival valt een medewerker van een liefdadigheidsinstelling midden in het publiek dood neer. Zijn buik is met één haal opengesneden. Niemand heeft de moordenaar gezien. Een week later wordt in een vuilcontainer het lichaam van een basisschoollerares aangetroffen. Ze is gewurgd met haar eigen sjaal. Inspecteurs Ava Turner en Luc Callanach hebben geen aanknopingspunten en kunnen geen motieven vaststellen. Ze tasten in het duister, totdat blijkt dat de slachtoffers op diverse gebouwen in de stad met graffiti worden beschreven. Dan ontdekken ze dat de boodschappen geschreven zijn voordat de mensen vermoord werden en begrijpen ze dat de moordenaar zijn volgende slachtoffer zo aankondigt. Hoe onschuldiger de prooi, hoe beter…

woensdag 23 september 2020

Review: Bitter Falls – Rachel Caine



Zij onderzoekt een cold case die niemand anders aankan, door naar plaatsen te gaan waar niemand heen durft.
Ondanks alle schokkende gebeurtenissen in haar verleden probeert Gwen Proctor door te gaan met haar leven. Een nieuwe opdracht geeft haar weer een doel: de cold case van de verdwijning van een jonge man. De man is al drie jaar vermist en de politie heeft geen enkele aanwijzing. Zijn gekwelde moeder Ruth blijkt zich helemaal teruggetrokken te hebben. Gwen weet zelf hoe het voelt om intens bezorgd te zijn over je kinderen.
Het onderzoek van Gwen levert al snel verdachten op… en nieuwe slachtoffers. Terwijl zij elk duister spoor volgt, wordt duidelijk dat deze vreemde zaak weleens akelige gevolgen kan hebben voor haarzelf. Want hoe dichter Gwen bij de waarheid komt, hoe heviger de dreiging die haar – en haar kinderen – thuis te wachten staat. In deze stad die zich eerder als één blok tegen Gwen en haar familie keerde, blijkt vooral één familie bijzonder wraakzuchtig te zijn. Gwen bereidt zich voor om op twee fronten te strijden. Maar wil zij de ultieme prijs wel betalen?

zaterdag 19 september 2020

Review: Zwarte zomer – M.W. Craven



Hoe kan iemand zowel dood als levend zijn? Die vraag moet rechercheur Washington Poe beantwoorden als het slachtoffer van een brute moord ineens weer levend opduikt.
Zwarte zomer van M.W. Craven is een thriller voor de liefhebbers van Daniel Cole en M.J. Arlidge. Het is het begin van een bloedspannende nieuwe thrillerserie met rechercheur Washington Poe in de hoofdrol.
Jared Keaton: sterrenchef, charmant, charismatisch, psychopaat... En veroordeeld voor de brute moord op zijn dochter Elizabeth. Haar lichaam is nooit gevonden, en Keatons veroordeling is grotendeels gebaseerd op de getuigenis van rechercheur Washington Poe.
Als zes jaar later een jonge vrouw een afgelegen politiebureau binnenstrompelt met het onweerlegbare bewijs dat zij Elizabeth Keaton is, komt Poe, die Jared Keaton achter de tralies heeft gezet, in grote problemen. Zozeer zelfs, dat dit hem wel eens zijn baan kan kosten.

woensdag 16 september 2020

Review: Het veilige huis – Anna Downes



Het leven van Emily is op een dieptepunt beland, maar dan krijgt zij de kans van haar leven. Haar baas Scott vraagt haar als nanny aan de slag te gaan op het Franse landgoed waar zijn vrouw en dochtertje wonen. Emily wordt erheen gevlogen in een privéjet en is gecharmeerd van Scotts vrouw Nina en hun dochtertje. Ze leiden een luxeleven, maar al snel krijgt Emily twijfels. Waarom wonen ze zo geïsoleerd? Waarom spreekt het dochtertje geen woord tegen haar?
Emily beseft dat onder de idylle gevaarlijke geheimen schuilgaan, en dat als zij niet meegaat in Scott en Nina's verhaal, het paradijselijke leventje wel eens een gevangenis zou kunnen worden waaruit ontsnappen onmogelijk is…
Een thriller die pijnlijk blootlegt hoe de grenzen opschuiven als het gaat om het beschermen van de façade van een perfect leven.

zaterdag 12 september 2020

Review: Ons huis – Louise Candlish



Als Fiona Lawson op een dag thuiskomt ziet ze dat er een verhuiswagen voor haar woning staat, en dat onbekende mensen spullen naar binnen aan het brengen zijn. Er moet sprake zijn van een vreemd misverstand. Maar als ze het verhuizende stel hierop wil wijzen, komt ze erachter dat al háár spullen uit het huis verdwenen zijn. De nieuwe bewoners weten niet beter dan dat ze het huis voor flink wat geld hebben gekocht, en dat Fiona en haar ex-man Bram de verkoopakte ondertekend hebben.
Als Bram vervolgens spoorloos verdwenen blijkt kan Fiona niet anders dan op zoek gaan naar de oorsprong van deze nachtmerrie. Stukje bij beetje ontrafelt ze een wirwar aan leugens en verraad, totdat de schokkende waarheid boven tafel komt.

woensdag 9 september 2020

Review: De kinderen van het klooster – Sandrine Destombes



In het kleine dorpje Crest staat al sinds mensenheugenis een klooster dat alleen door vrouwen wordt bewoond. Als de jonge politieagent Benoit daar vlakbij een slingerende Peugeot aanhoudt, gedraagt de bestuurder zich verdacht. Op de achterbank zit een verward kind, dat roept dat de vrouw achter het stuur niet haar moeder is… Benoit weet op dat moment nog niet dat hij aan het begin staat van de grootste zaak van zijn leven en dat het geheimzinnige klooster er een centrale rol in speelt. De lugubere waarheid over de groep vrouwen komt op akelige wijze naar boven als er een reeks verminkte mannenlichamen wordt opgegraven.
Een verhaal dat zich afspeelt in een duistere maar levensechte wereld, waarin een gevaarlijke vrouwenorganisatie bereid is tot het uiterste te gaan om hun doel te bereiken.

zaterdag 5 september 2020

Review: De exenkring – Paul Jacobs



De Exenkring, het elfde deel van de serie rond Thomas Breens, speelt zich af in het pittoreske stadje Veere, in de Kempense bossen en in het Zuid-Franse kuuroord Joséphine-les-Bains.
Wanneer cineast Frederik De Ridder een lovende film wil maken over het leven van de Vlaamse schrijver Henri Darren, laat een onbekende saboteur de opnamen in het honderd lopen.
Nog geen week later worden enkele machoparlementsleden op een plechtige receptie schaamteloos in hun hemd gezet. Beide acties worden opgeëist door een kleine groep rabiate feministen: de Exenkring. Het is duidelijk: de
beruchte #MeToo-woede is van de Verenigde Staten naar Vlaanderen overgewaaid.
Thomas Breens maakt de wraakoefeningen van de Exenkring slechts vanaf een afstand mee, maar dan valt tijdens een televisiedebat een eerste dode. Wanneer enkele militante mannen in de tegenaanval gaan en zijn vriendin Kristien bij hun schermutselingen betrokken wordt, kan Thomas niet langer aan de kant blijven staan...
De Exenkring, het elfde deel van de serie rond de voormalige televisiemaker Thomas Breens, speelt zich af in het pittoreske stadje Veere, in de Kempense bossen en in het Zuid-Franse kuuroord Joséphine-les-Bains. Nog meer dan in de vorige verhalen komt Thomas in dit boek in aanraking met verbluffende intriges en machten die sterker zijn dan hemzelf. En met jeugdzonden die blijkbaar niemand hem ooit heeft vergeven.

woensdag 2 september 2020

Review: Komt een hond bij de dierendokter – Maarten Jagermeester



Dierenarts Maarten Jagermeester maakt de vreemdste dingen mee met honden en hun baasjes. Hij selecteerde de beste verhalen uit zijn carrière en beschrijft ze met humor en liefde voor mens en dier.
Dierenarts Maarten Jagermeester maakt de meest vreemdste dingen mee met honden en hun baasjes. Hij selecteerde de beste verhalen uit zijn carrière en beschrijft ze met veel humor en liefde voor mens en dier. Of het nu gaat om een depressieve maltezer, een bijtgrage labrador of een aartslelijk asielhondje, elk verhaal geeft een heerlijke inkijk in het leven van een dierenarts. Ook Maartens vrouw Tina, zijn drie
dochters en zijn inwonende vader passeren geregeld de revue. Een feelgoodboek voor jong en oud.

zaterdag 29 augustus 2020

Review: Kwaad bloed – Henk van Straten



De welgestelde Leo en Thea zijn toegekomen aan hun rustige oude dag. In hun villa in Nuenen, een voormalige textielfabriek verbouwd tot stijlvolle designwoning, verzamelen ze kunst en entertainen ze gasten. Babyboomers zijn ze. Liberalen met een links hart en een afkeer voor populisme en gele hesjes. Hun schaapjes op het droge, de kinderen het huis uit. Leo drinkt sinds zijn pensioen graag om vier uur 's middags een bescheiden bodempje single malt. Thea, die nooit echt heeft hoeven werken, is actief in verschillende culturele besturen. Er is orde, er is regelmaat. Ze leven in de onbewuste overtuiging dat de dingen zijn zoals ze zouden moeten zijn. Dat hun iets ernstig kwalijk te nemen valt, nee, dat zou niet in hen opkomen. Maar dan is er de indringer, een man die een rekening te vereffenen heeft.
Met Kwaad bloed schreef Henk van Straten een maatschappelijk beladen maar vooral een huiveringwekkend gijzelingsdrama dat zich met gemak kan meten aan de beste titels in het thrillergenre.

woensdag 26 augustus 2020

Review: Regels van het spel – Jilliane Hoffman



C.J. Townsend is een geheim internetforum op het spoor: mannen betalen geld om toe te kunnen kijken bij het martelen van vrouwen. Door deze zaak verandert haar eigen leven in een nachtmerrie…
Wanneer in Miami het zwaar toegetakelde lijk van een vermiste vrouw wordt gevonden, komt procureur C.J. Townsend in haar onderzoek een geheim forum op het spoor: mannen betalen veel geld om live toe te kunnen kijken hoe argeloze vrouwen deelnemen aan een gruwelijk spel waarbij ze uiteindelijk sterven. Ze zet alles op alles om de groep op te rollen, maar dan verdwijnt er weer een jonge vrouw. Terwijl C.J. doorkrijgt dat de regels van het macabere spel gewijzigd zijn, verandert haar eigen leven in een nachtmerrie…

zaterdag 22 augustus 2020

Review: De moedercode – Carole Stivers



Het is het jaar 2049. Een team van wetenschappers in de VS moet ervoor zorgen dat de mensheid kan overleven op een steeds vijandiger wordende aarde. Hun pogingen mislukken en hun laatste redmiddel is een plan om genetisch gemodificeerde kinderen in de cocons van grote robots te plaatsen. Daar worden ze "uitgebroed', geboren en opgevoed door deze machines, die geprogrammeerd zijn volgens de laatste inzichten op het gebied van kunstmatige intelligentie.

In 2054 wordt Kai geboren in het woestijnlandschap in het zuidwesten van de VS. Zijn enige gezelschap is zijn robotmoeder, Rho-Z. Deze robot bezit de kennis en het instinct van een menselijke moeder, verpakt in stevige hardware, als bescherming tegen aanvallen. Rho-Z voedt Kai op, beschermt hem en leert hem te overleven.

In een poging te begrijpen hoe de wereld er vroeger uitzag, gaan ze op zoek naar andere kinderen. Kai ontdekt een paar wetenschappers die de tijd hebben overleefd en die onderdeel zijn van het regeringsteam dat hem heeft gemaakt. Hij komt erachter dat in de tijd dat de kinderen volwassen werden, ook hun robotmoeders veranderden. Het team dat Kai en zijn moeder maakte, is ervan overtuigd dat ze hem maar op één manier kunnen redden: door zijn moeder te vernietigen.

woensdag 19 augustus 2020

Review: Dorst – Amélie Nothomb



Nog nooit was Jezus zelf aan het woord – tot nu. In een aangrijpende en gewaagde monoloog vertelt hij in zijn laatste uren over zijn leven, zijn grote liefdes en zijn meer dan menselijke gevoelens. Aan het kruis ziet hij zijn fouten in en herschrijft hij terloops de geschiedenis zoals we die kennen.

In Dorst zet Amelie Nothomb de laatste momenten van Jezus zonder schaamte of vrees naar haar hand. "Dit is mijn persoonlijke Jezus, en ik kon het schrijven ervan niet langer uitstellen.'

zaterdag 15 augustus 2020

Review: De vlinderkamer – Lucinda Riley



Het leven van Posy Montague staat in het teken van de natuur: als kind ving ze vlinders met haar vader, ze was de eerste vrouwelijke student plantkunde aan Cambridge en tegenwoordig is ze altijd te vinden in haar prachtige tuin. Maar het bijbehorende landhuis van haar familie raakt in verval, en Posy moet de pijnlijke beslissing nemen het landgoed te verkopen.

Dan keert Posy's eerste liefde, Freddie, terug in haar leven. Vijftig jaar geleden brak hij haar hart, maar nu zoekt hij weer contact. Welk geheim draagt hij met zich mee? En wat heeft het statige landgoed van Posy's familie daarmee te maken?

woensdag 12 augustus 2020

Review: Acht dagen in mei – Volker Ullrich



Duizend jaar zou het duren, maar in mei 1945 is de laatste week van het Derde Rijk aangebroken. Hitler heeft zelfmoord gepleegd, de oorlog woedt voort. Tussen Hitlers dood en de capitulatie liggen acht krankzinnige dagen. Even lijkt alles tot stilstand te komen, maar toch is alles in een ademloze beweging. Dit boek bevat Volker Ullrichs aangrijpende verslag van de laatste dagen van het naziregime. Een reis naar de ondergang in een wereld vol drama en hoop, angst en geweld. De capitulatie van Berlijn, de massale vernietiging, de zelfmoordepidemie, de laatste dodenmarsen, de bevrijding van de concentratiekampen, de jacht op de nazibonzen.

Volker Ullrich, gevierd journalist en Hitlerbiograaf, schildert uit de stroom aan grote en kleine gebeurtenissen een onvergetelijk drama in acht bedrijven.

zaterdag 8 augustus 2020

Review: Het dilemma – B.A. Paris



In Het dilemma van BA Paris geeft Livia een groot feest ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag. Ze droomt er al van sinds haar bescheiden bruiloft, jaren geleden. Iedereen die ze liefheeft zal op het feest aanwezig zijn, behalve dochter Marnie, die in het buitenland studeert. Stiekem is Livia opgelucht dat Marnie niet kan komen. Ze moet haar echtgenoot Adam iets vertellen over hun dochter, een geheim dat ze heeft ontdekt, maar ze wacht totdat het feest voorbij is zodat hun geluk niet wordt verstoord. Adam wil dat alles perfect is voor Livia en heeft vliegtickets voor Marnie gekocht, zodat ze als verrassing aanwezig kan zijn. Op de dag van het feest krijgt hij vreselijk nieuws. Hij moet het eigenlijk aan Livia vertellen, want hoe kan het feest nu doorgaan? Maar Livia ziet er zo gelukkig uit en de gasten kunnen er ieder moment zijn…

Hoever zou jij gaan om je lief nog een paar gelukkige uren te laten beleven? Eerder schreef BA Paris de bestsellers Achter gesloten deuren, Gebroken en Breng me terug. Met Het dilemma slaat ze een nieuwe richting in.

woensdag 5 augustus 2020

Review: Oude botten (een Nora Kelly-thriller) – Preston & Child



Nora Kelly, een jonge curator bij het Santa Fe Instituut voor Archeologie, wordt benaderd om een expeditie te leiden naar het zogeheten "verloren kamp' van de Donner Party: een groep pioniers die in 1847 ingesneeuwd raakte in de Californische bergen en overging tot kannibalisme om te overleven. Wanneer het lang verloren kampement wordt gevonden en de botten worden blootgelegd, blijkt dat kannibalisme destijds nog maar het begin was. Ondertussen onderzoekt junior FBI-agent Corrie Swanson nieuwe moorden en verdwijningen die met deze Donner Party te maken hebben. Maar het lijkt er al snel op dat Swansons eerste onderzoek zo maar eens haar laatste zou kunnen zijn.

zaterdag 1 augustus 2020

Review: Julius Zebra – Gigagrappig moppenboek – Gary Northfield



Gary Northfield breidt zijn succesvolle Julius Zebra-serie uit met het Gigagrappig moppenboek. Eerder verschenen vier leesboeken over de avonturen van de zebragladiator: Rollebollen met de Romeinen, Bonje met de Britten, Ellende met de Egyptenaren en Gedonder met de Grieken. Julius en zijn vrienden gaan op zoek naar de leukste grappen in elke hoek van het Rijk. Kunnen de Britten je laten brullen van het lachen? Laten de Egyptenaren je grinniken? Zijn de Grieken het grappigst? Of winnen de Romeinen het moppentoernooi? Ontdek het in dit boek vol dwaze, grappige en slimme moppen over alle avonturen van Julius Zebra in het Oude Rome, Egypte, Brittannia en Griekenland.

woensdag 29 juli 2020

Review: Door het sleutelgat – Ruth Ware



Wanneer Rowan online een vacature tegenkomt, lijkt het bijna te mooi om waar te zijn: een betrekking als inwonend oppas met een onthutsend riant salaris. Als ze arriveert bij Heatherbrae House, valt ze meteen als een blok voor deze luxueuze slimme woning en de perfecte familie die er woont.

Wat ze niet weet is dat ze in een regelrechte nachtmerrie terechtkomt – een die eindigt met een dood kind en met Rowan in de cel, beschuldigd van moord.

Ze weet dat ze fouten heeft gemaakt. Maar ze is niet schuldig – zeker niet aan moord. Wat betekent dat iemand anders dat wel is...

zaterdag 25 juli 2020

Review: De geschiedenis van de slavernij – Dick Harrison



In 'De geschiedenis van de slavernij' geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, auteur van 'De Dertigjarige Oorlog', een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid. Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit diepgravende werk wisselt Harrison de grote lijnen af met fragmenten uit dagboeken en brieven, waardoor hij het menselijke aspect benadrukt. Speciaal voor de Nederlandstalige editie voegde hij hoofdstukken toe over Congo, Indonesië en Suriname. Een magistraal boek over een van de zwarte bladzijden uit de menselijke geschiedenis.

woensdag 22 juli 2020

Review: De ijzige verloofde | De spiegelpassante deel 1 – Christelle Dabos



De ijzige verloofde is het eerste deel van de betoverende Spiegelpassante-serie van Christelle Dabos. Treed binnen in een fabelachtig universum van zwevende arken en familieclans vol intriganten…

Ophelia, een eigenzinnig buitenbeentje en onbegrepen genie, heeft unieke gaven: ze kan door spiegels reizen en ze kan met haar handen de geschiedenis van voorwerpen lezen. Ze leidt een rustig bestaan op de ark Anima. Tot ze onverwachts wordt uitgehuwelijkt aan Thorn, een introvert maar invloedrijk lid van de Drakenclan. Ophelia is gedwongen haar verloofde te volgen naar de Hemelburcht op de ijzige ark Pool, waar niemand te vertrouwen is. Daar ontdekt ze dat ze een pion is in een politiek spel dat niet alleen verschrikkelijke gevolgen heeft voor haar eigen leven, maar ook voor haar geliefde ark Anima.

Christelle Dabos is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste YA-schrijvers in Frankrijk, waar haar boeken regelrechte bestsellers zijn. Ook in andere landen is deze serie een ware hype. De ijzige verloofde is in Duitsland genomineerd voor de gerenommeerde Deutscher Jugendliteraturpreis. De Nederlandse vertaling is van Eef Gratama.