woensdag 12 augustus 2020

Review: Acht dagen in mei – Volker UllrichDuizend jaar zou het duren, maar in mei 1945 is de laatste week van het Derde Rijk aangebroken. Hitler heeft zelfmoord gepleegd, de oorlog woedt voort. Tussen Hitlers dood en de capitulatie liggen acht krankzinnige dagen. Even lijkt alles tot stilstand te komen, maar toch is alles in een ademloze beweging. Dit boek bevat Volker Ullrichs aangrijpende verslag van de laatste dagen van het naziregime. Een reis naar de ondergang in een wereld vol drama en hoop, angst en geweld. De capitulatie van Berlijn, de massale vernietiging, de zelfmoordepidemie, de laatste dodenmarsen, de bevrijding van de concentratiekampen, de jacht op de nazibonzen.

Volker Ullrich, gevierd journalist en Hitlerbiograaf, schildert uit de stroom aan grote en kleine gebeurtenissen een onvergetelijk drama in acht bedrijven.
Review door Tony

De auteur schetst over de laatste dikke week van het bijna verslagen Duitsland een overzichtelijk en inzichtelijk beeld. Je krijgt een knap weergegeven historisch sfeerbeeld over hoe een Europa in chaos in de laatste acht dagen uit het grootste conflict van de mensheid kroop.

De verschrikkingen en machinaties van hoe regeringen toen met de bevolking omging stelt je nederig over al het lijden. Er wordt een duidelijk en interessant verhaal verteld over mensen die hun macht verliezen en deze krampachtig afstaan in de hoop er nog iets uit te kunnen halen voor zichzelf en hoe deze macht opgenomen wordt door anderen met de verantwoording de grootste chaos sinds de laatste volksverhuizing op te lossen.

Uitstekend gedocumenteerd legt de schrijver de verhalen voor van mensen in verschillende posities in het centrum van een enorme storm.

Hij geeft in dit boek uitstekende analyses, maar ook hoe de gedachtegang bij velen was. Het is voor het eerst, volgens mij, dat een Duitse schrijver zo goed weergeeft hoe de Duitsers toen waren; hun denkwijze en reacties.

Aan de ene kant een gruwelijk boek door de psychologische inkijk in de gebeurtenissen, maar aan de andere kant leer je daardoor ook beter begrijpen hoe alles heeft kunnen gebeuren, zonder dat de auteur berispend of belerend overkomt.

Ook heb ik het idee dat voor de Nederlandse uitgave een stuk extra is bijgevoegd over Amsterdam en Anne Frank.

4 op vijf sterren zeker.ISBN: 9789029542005Uitgeverij: Arbeiderspers

Pagina’s: 381Prijs: 24,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten