Een simpeler
recept bestaat er niet. Wel, eigenlijk kun je het niet eens een recept noemen,
maar het beestje moet toch een naam krijgen. Het is een efficiënte manier om je
afval te verminderen en een lekkere bouillon te krijgen. Twee vliegen in één
klap.
Wij hebben
een compostbak in de tuin, maar zelfs dan nog maken we onze eigen
groentebouillon met restjes groente wat we anders weggooien. Hoezo minder
afval, hoor ik je denken, want na het trekken van de bouillon wordt het
groenteafval toch alsnog weggegooid? Ja, inderdaad, maar doordat het uitgekookt
is, neemt het veel minder plek in de vuilnisbak.
Wij sparen
tot we een zak met divers groenteafval hebben. Telkens wanneer we groente
schoonmaken, halen we dé zak uit de diepvries en vullen die aan met de
groenterestjes. Wanneer we een zak vol hebben, koken we er een bouillon van,
die je dan na het zeven en filteren weer in de diepvries kunt bewaren.
Gooi in een
grote pan met water alle restjes bruikbaar biologisch, ongekookt groenteafval,
d.w.z.
- de schil
van geschraapte wortel
- stukjes
stam van de broccoli
- bladgroen
van radijzen en selderie
- restjes
van de prei, zelfs de wortels
- stam- en
takrestjes van de kruiden die je gebruikt hebt: restjes peterselie, bieslook,
lente-uitjes, etc.
-
Bloemkoolbladeren (tenzij je die al opeet)
- restjes
van paksoi, andijvie, salade, spinazie
- etc.
Enfin, je
kunt het zo gek niet bedenken of je kan het voor de bouillon gebruiken.
Zelfs de
bruine pel van uien mag je erin gooien, want dat geeft een mooi, bruin
kleurtje. En wij gooien er ook soms afvalrestjes van vis bij en de schalen van
scampi's.
Breng alles
aan de kook en laat het dan een halfuurtje trekken. Voeg naar keuze nog wat
zout, peper of andere kruiden toe. Giet dan door een zeef en klaar is kees.
Eventueel
kun je het nog eens door een nog fijner zeefje gieten, zodat je zeker alle
vuiligheid eruit hebt gehaald.
Die
bouillon kun je invriezen voor later gebruik. De volgende keer neem je gewoon
een nieuwe plastic zak waar je alle groenteafval ingooit en in de diepvries
bewaart tot je voldoende bij elkaar hebt om weer eens een bouillon te maken.
Een
eigengemaakte groentebouillon heeft zo veel voordelen:
- het is
veel lekkerder en gevarieerder
- het is
veel gezonder, aangezien je zelf kiest hoeveel zout je erbij gooit
- de
groente wordt volledig benut, met dank aan moedertje natuur
- je spaart
wat centjes uit
- je doet
langer met een vuilniszak of je compostbak is niet zo snel vol
Geen opmerkingen:
Een reactie posten