vrijdag 30 oktober 2015

Review: Vlaanderen in de middeleeuwen - David NicholasVlaanderen is in de geschiedenis nooit zo belangrijk geweest als in de middeleeuwen. Het toenmalige graafschap Vlaanderen was een politieke sterkhouder en stond aan de wieg van de industrialisatie en verstedelijking van Europa. Maar Vlaanderen was tevens het slagveld van Europa.
 
De geschiedenis van middeleeuws Vlaanderen is de rode draad doorheen de lange academische carrière van de gerenommeerde Amerikaanse historicus David Nicholas.
Veertig jaar lang deed hij diepgravend onderzoek over het economisch en politiek belang van de regio. Dat levenswerk resulteerde in dit erudiete boek. Nicholas schetst een levendig portret van het Vlaanderen tussen de zesde en de vijftiende eeuw. Aan de hand van ontelbare primaire bronnen en met een open geest kijkt hij met een hedendaagse bril naar deze tumultueuze tijdspanne in onze geschiedenis.

Dit is een meesterlijk boek over Vlaanderen in de middeleeuwen, volgens mij hét standaardwerk als je meer over Vlaanderen in deze periode wilt weten. Vlaanderen was toen een economisch en politiek belangrijke speler in het veld en de auteur brengt dit alles op een boeiende manier, totaal niet saai of droog. Hij brengt het ook objectief, feitelijk, zonder zich te verliezen in speculaties en emoties. Maar wederom: op een fascinerende wijze.
Sociale aspecten, het dagelijkse leven, alles komt aan bod op een uitgebreide, zeer informatieve manier. Het is duidelijk dat Nicholas een autoriteit is op het gebied van de middeleeuwen en dan vooral Vlaanderen in die tijd.
Ik kan niet anders dan dit boek supersterk aanraden, zelfs aan degenen die nooit iets eerder met dit onderwerp van doen hebben gehad, kan ik alleen maar zeggen: lezen! Je zult er geen spijt van hebben.
David Nicholas

ISBN: 9789492159151
Hardcover
Uitgeverij: Horizon
Pagina's: 478

Prijs: 29,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten