zaterdag 31 oktober 2015

Snurken. Help! Wat kan ik ertegen doen?


Hou ouder ik word, hoe slechter ik slaap (lees: meer pieker). Feit. Hoe ouder mijn man wordt, hoe meer hij snurkt. Feit. Door zijn snurken, slaap ik nog slechter dan ik al doe. Dubbel feit!
Enfin, het is iets waar veel slapers zich in zullen herkennen. Een fatale combinatie voor een goede nachtrust, vooral voor de vrouwen dan. Wat, behalve zijn/haar neus dichtknijpen met het risico op een nachtelijke vechtpartij, kunnen we doen tegen een snurkende partner?

Bron: Flickr.com

Opgelet! Ik heb het in deze blog enkel over partners die puur snurken, zonder dat het gepaard gaat met apneas (ademstops). Indien dit namelijk het geval is, dan moet er dringend een slaaponderzoek gebeuren, wat hier kan.

Mogelijk oplossingen zijn...

- Oordoppen: zwak, zwak, zwak. Ten eerste: geen enkele oordop is bestand tegen de decibellen van gesnurk. Ten tweede: na enkele uren zijn ze uitermate irritant, want je krijgt er vaak pijnlijke oren van.
- Als je het 'geluk' hebt dat je partner enkel in rugligging snurkt, dan kun je hem/haar porren met de mededeling: 'Ga op je zijkant slapen, want je snurkt.' Maar... doe dat maar eens vijf a zes keer per nacht, iedere nacht voor de rest van jullie relatie! Weeral: jij slaapt er niet beter door, want soms doet de partner niet meteen wat je vraagt, murmelt die wat en blijft gewoon liggen tot je het nog driemaal herhaald hebt, intussen zijn er weer kostbare minuten van jouw slaap naar het mannetje van de maan en ook de slaap van je partner krijgt er een knauw van. Bovendien zijn er partners zoals de mijne die dan ook nog eens onbedoeld grappig doen, zoals op de rug blijven liggen en enkel zijn hoofd naar de zijkant draaien. Wanneer ik dan mijn 'vraag' herhaal, zegt ie doodleuk én bloedserieus: 'Maar ik lig op mijn zijkant.'
- Een tennisbal in de rug van het pyjamahemdje of slaapkleed naaien, zodat wanneer hij/haar op de rug rolt, de pijnlijke tennisbal ervoor zorgt dat er weer op de zijkant gedraaid wordt. Wederom enkel effectief wanneer de partner een rugsnurker is. Ook hier weer zijn er bedenkingen, want wat als je partner naakt slaapt? Wat als je niet kan naaien? En wat als je niet tennist? Bovendien: degenen met een hond zijn helemaal de klos, want maak dat beestje maar eens wijs dat het niet zijn bal is. Enfin, ook niet de beste oplossing dus.
Bron: Pixabay.com

- Je partner minder eten geven, als hij/zij niet uit zichzelf wil vermageren. Waarom? Snurken is vaak het gevolg van overgewicht. Weg kilo's, weg snurken. Of: een liposuctie cadeau geven. Deze optie is afhankelijk van de sterkte van je relatie. Je hebt natuurlijk altijd het risico dat je partner dit verkeerd opvat en zijn/haar koffers pakt. Hoe dan ook: probleem opgelost, het snurken is weg.
- Alle alcohol verbannen. Snurken verergert namelijk door alcohol, omdat deze je spieren in je keelholte verslappen. Uiteraard als er ook overgewicht mee gemoeid is, heeft dit niet veel nut. Het zal de decibellen wat verminderen, maar dat is dan ook alles.
Bron: Flickr.com

- Jong blijven, want snurken verergert bij het ouder worden. Euh... ook geen optie dus, tenzij je je hele leven op de tafel bij de plastische chirurg doorbrengt.
- Van geslacht veranderen als je een man bent, want mannen snurken nu eenmaal vaker dan vrouwen (1/10!). Als jullie je in je relatie daar in kunnen vinden, zou ik zeggen: go for it. Maar ten eerste is die kans natuurlijk klein, ten tweede is van partner veranderen een eenvoudigere oplossing en ten derde: bij deze geef ik geen garantie dat het zal helpen. De keel blijft natuurlijk hetzelfde, wat je daar beneden ook aanpast.
- Apart gaan slapen. O ja, dat is lekker goed voor de relatie! En bovendien is het meestal de niet-snurker die de pineut is en van bed moet veranderen. Trouwens, niet iedereen heeft meerdere slaapkamers of bedden en vind maar eens een comfortabele bank.
- Een mandibulair repositieapparaat (MRA) in de mond van je snurkende partner proppen. Dat zou wel eens kunnen helpen. Het is een soort prothese die op de tanden geplaatst wordt en de onderkaak naar voren brengt, zodat er vrijer geademd kan worden. Maar spreek dat maar eens fatsoenlijk uit wanneer iemand ernaar vraagt.
MRA

- Een sok in zijn/haar mond stoppen, maar dan heb je kans op een partner met slechte adem.
- Een neusoperatie of een heelkundige ingreep in de keelholte. Voor de bangeriken onder ons geen optie, maar anders kan het helpen.

- In ieder geval: voor je hem/haar wurgt in zijn/haar slaap, praat erover! Met je partner, dokter of huurmoordenaar.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten