woensdag 30 september 2020

Review: Bloemen van de duisternis – Tatiana De RosnayClarissa, een schrijver met een getroebleerd verleden, verlaat na een afschuwelijke ontdekking haar echtgenoot. Ze vindt een nieuw appartement via CASA, eigenaar van een gewild complex dat exclusief bestemd is voor kunstenaars. Maar al snel krijgt ze het gevoel dat iemand haar continu bespiedt; dromen en werkelijkheid beginnen in elkaar over te lopen. Clarissa wordt steeds labieler. Wie zit er achter CASA? Aangemoedigd door haar kleindochter gaat Clarissa zelf op onderzoek uit, maar haar dochter vreest dat haar moeder de grip op de werkelijkheid verliest. Is Clarissa inderdaad een fragiele schrijver met te veel fantasie, of is ze een beangstigende waarheid op het spoor?
Bloemen van de duisternis van Tatiana de Rosnay is een indringende roman over de macht van kunstmatige intelligentie, vanuit het perspectief van drie generaties vrouwen, tegen de achtergrond van het Parijs van de nabije toekomst.


Ik was al fan van De Rosnay, maar dit boek is, in mijn opinie, haar beste tot nu toe. Het bevat een mix van dystopie, drama, sci-fi, mysterie, thriller en psychologie.
Het verhaal wordt op twee verschillende wijzen verteld. Enerzijds, in de derde persoonsvorm, de belevenissen van Clarissa in haar nieuwe flat, de mysterieuze dingen die er gebeuren, haar twijfels en haar band met haar familie. En dan zijn er ook nog hoofdstukken waarin ze vertelt in de ik-vorm over de ontdekking van het bedrog van haar man, op wat voor manier dat gebeurde en met wie.
Er zijn dus twee boeiende verhaallijnen.
Het is duidelijk dat Clarissa niet zomaar weggegaan is van haar man, maar dat er iets vreemds aan zijn bedrog kleefde. Ik was alleszins nieuwsgierig, en had het niet geraden.
Het tweede dat de lezer prikkelt om verder te lezen, is wat er gaande is in het kunstenaarsgebouw waar Clarissa recentelijk een flat huurt. Er gebeuren rare dingen en die worden niet alleen door Clarissa opgemerkt.
Lezers van veel genres zullen met dit boek aan hun trekken komen, of je nu houdt van toekomstverhalen, liefdesverhalen, familiedrama’s of thrillers. 
Knap en vlot geschreven, intrigerend tot het einde en ook meesterlijk mooi en diepgaand.
Aanrader!

ISBN: 9789026352560

Uitgeverij: Ambo|Anthos
Pagina’s: 291

Prijs: 16,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten