woensdag 23 december 2020

Review: Byzantijns Europa – Raymond Detrez

 


De Balkan of Zuidoost-Europa is een cultuurhistorische regio, gevormd door drie grote beschavingen: de Byzantijnse, de Osmaanse en de West-Europese van de Verlichting. In De Balkan –een geschiedenis beschreef Raymond Detrez hoe de orthodox-christelijke erfenis van Byzantium zich in het islamitische Osmaanse Rijk min of meer kon handhaven.

Dit boek gaat over wat daaraan voorafging: de geschiedenis van de Balkan in de pre-Osmaanse, Byzantijnse periode. Het bevat een geschiedenis van de middeleeuwse Balkanstaten, waarvan

sommige de voorlopers zijn geweest van de moderne Zuidoost-Europese landen. In het bijzonder gaat in dit boek de aandacht uit naar de unificerende manier waarop Byzantium op het ontstaan en de ontwikkeling van deze middeleeuwse staten heeft ingewerkt en zo een bijzondere orthodox-christelijke gemeenschap deed ontstaan die de val van Constantinopel in 1453 lang heeft overleefd.

Review door Tony

Het boek is heel erg volledig en correct, en ongelooflijk informatief, maar je wordt slap gegooid met namen en het is kurkdroge leesvoer.

Echt voor de liefhebbers van dit soort geschiedenisboeken of voor universitairen. Het is eerder studiemateriaal, dan een boek om voor je plezier te lezen, tenzij die periode een erg grote passie van je is.

Normaal vind ik die periode interessant, maar dit boek raad ik niet aan beginners aan. Het is niet echt geschikt voor een groot publiek.

Ik kan niet goed oordelen over het boek, omdat het doorspekt is met feiten en namen, en zwaar is om te lezen. Voor geschiedkundigen een perfecte aanvulling voor hun bibliotheek, maar niet voor de amateurhistorici zoals ik.

Jammer genoeg zijn er ook geen illustraties die het een beetje luchtiger zouden gemaakt hebben.

 

ISBN: 9789089248411

 

Uitgeverij: Houtekiet

Pagina’s: 358

 

Prijs: 21,99 €

Geen opmerkingen:

Een reactie posten