zaterdag 5 december 2020

Review: 24 uur in het oude Athene – Philip Matyszak

 


Welkom in het Athene van 416 v. Chr. De stad heeft op dat moment ongeveer 30.000 inwoners, met meer genieën per vierkante meter dan ooit in de geschiedenis van de mensheid. Terwijl de stad op de rand van de rampzalige oorlog zweeft die het einde van haar gouden tijdperk zal betekenen, brengen wij vierentwintig uur met gewone Atheners door. Aan het woord komen onder andere een tempelbewaker, een slavin, een dokter en een priesteres. Hun verhalen scheppen een levendig beeld van hoe het was om in die tijd te leven. De kaderteksten met citaten uit de klassieke literatuur en aanvullende informatie schetsen een beeld van een tijd die nog altijd enorm tot de verbeelding spreekt.

Philip Matsyzak studeerde geschiedenis en is docent aan het Madingley Hall, Cambridge. Hij heeft een groot aantal boeken op zijn naam, waaronder het vorig jaar verschenen 24 uur in het oude Rome.

Review door Tony

Een verschrikkelijk charmant en meeslepend boekje met korte verhalen uit het dagelijkse leven van de Grieken. Het is leerzaam omdat het niet alleen gegevens bevat, maar ook emoties en gedachten. Het brengt de mensen uit die geschiedenis van lang geleden tot leven en laat ons op een heerlijke, open manier weten hoe het bestaan toen was. De dagelijkse beslommeringen, wat ze toen aten en hoe ze feesten, en hoe ze tegen relaties aankeken. Bijvoorbeeld, nooit geweten dat vijgen gesmokkeld moesten worden. Dit is een van de meest leuke manieren om meer te leren over geschiedenis en dit soort boeken en korte verhalen wakkeren je honger aan om meer over geschiedenis of het oude Griekenland te lezen.

Het is op geen enkel moment hoogdravend, maar steeds charmant en een puur plezier om te lezen.

Toepasselijke illustraties en foto’s die het geheel nog fijner maken.

Vijf op vijf sterren.

 

ISBN: 9789056156572

 

Uitgeverij: Noordboek – HL Books

Pagina’s: 255

 

Prijs: 20 €

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten