woensdag 4 november 2020

Review: Een rooie aan de kant van de weg – Anne TylerMicah Mortimer is een gewoontedier en tevreden met zijn weinig spannende leven. Hij zit zijn dagen uit en weet daar, gek genoeg, zijn familie en naasten nog mee te charmeren ook. Maar zijn leven krijgt een knauw als zijn vriendin hem vertelt dat ze vanwege haar kat uit huis dreigt te worden gezet. En als er voor zijn deur een jongen verschijnt die beweert zijn zoon te zijn, wordt Micah opnieuw geconfronteerd met een verrassing waar hij niet mee om kan gaan.
In Een rooie aan de kant van de weg schetst Anne Tyler een intiem en geestig beeld van een man die degenen om hem heen ziet als net buiten zijn bereik. Het is een ontroerend verhaal over hoe je de wereld door nieuwe ogen kunt leren zien; een roman over misverstanden, tweede kansen en het ervaren van nieuwe inzichten.


Wat een mooi verhaal. In al zijn eenvoud is het simpelweg prachtig. Het schets enkele dagen uit het leven van een eenvoudige man met weinig behoeften, en toch is het meeslepend en blijf je geboeid verder lezen.
Tyler schrijft zo vlot, strak, rechttoe rechtaan en toch met intens veel gevoel en inzicht dat ik maar niet kon stoppen met lezen. Je wil gewoon weten hoe het met Micah verder afloopt en ondanks dat de man een behoorlijk saai leven lijdt, of misschien juist daarom, vraag je je af wat hij vervolgens zal doen. Zeker wanneer zijn netjes geordende leven door diverse gebeurtenissen een beetje overhoop wordt gegooid.
Tyler zorgt ervoor dat je echt in zijn hoofd kruipt en ik leefde oprecht met hem mee, vond hem zelfs, ondanks zijn vreemde gebreken, sympathiek en aardig.
Dit verhaal zit boordevol mooie karakterschetsen en leuke dialogen.
Ik geef dit kleine boekje, met grootse kwaliteiten, makkelijk een vijf op vijf sterren.
Ik snap nu wel dat Anne Tyler een van de geliefdste schrijvers is uit Amerika. Terecht!

ISBN: 9789044644753

Uitgeverij: Prometheus
Pagina’s: 205

Prijs: 19,99 €Geen opmerkingen:

Een reactie posten