maandag 17 augustus 2015

Review: Terugkeer naar Little Wing - Nickolas Butler


Henry, Lee, Kip en Ronny zijn samen opgegroeid in het landelijke Wisconsin. Sinds hun jeugd zijn ze andere paden ingeslagen; Henry bleef op de familieboerderij en trouwde met zijn jeugdliefde, Ronny werd rodeorijder, Kip zocht zijn fortuin in de stad en muzikant Lee werd in één klap beroemd met zijn debuutalbum Shotgun Lovesongs. Nu zijn ze alle vier weer terug in Little Wing voor de bruiloft van Kip en dreigt oud zeer aan de oppervlakte te komen. Iedereen blijkt de vriendschap anders te ervaren, en de vraag is of de banden nog zo sterk zijn als vroeger.Het is moeilijk om summier uit te leggen waar dit fantastische boek over gaat. Vier mannen kennen elkaar al van toen ze kinderen waren en hoewel ze op volwassen leeftijd ieder een andere richting uitgaan, sommigen het stadje Little Wing waar ze opgroeiden verlaten, trekt Little Wing toch aan hen en doet ze terugkeren. Niet alleen naar het stadje, maar vooral naar elkaar.
We lezen uit verschillende perspectieven, die van Henry, van Lee, Ronny, Kip en ook van Henry's vrouw Beth. De een is al wat meer bevriend met de ander, soms hebben ze een hekel aan elkaar, maar bovenal houden ze van elkaar.
Het verhaal speelt zich zowel af in het heden als in het verleden, en die overgangen verlopen soepel en duidelijk volgend.
Het is een verhaal waar ik op sommige momenten bij moest huilen, soms kippenvel kreeg (niet uit angst, maar ontroering), kortom: een heerlijk, sfeervol en nostalgisch verhaal dat je nog lang bijblijft.
Niet alleen de levens van de personages komen oprecht en echt over, maar ook de beschrijvingen van het leven in een klein Amerikaans stadje. Alsof je er zelf rondloopt: de mentaliteit van de bewoners: star, maar vertederend, het weinige vertier dat er aanwezig is, maar genoeg om de mensen gelukkig te houden. Het simpele, maar goede leven.
Op het einde van het verhaal is het net of je een reisje gemaakt hebt naar het kleinstedelijke Amerika, alsof je Kip, Ronny en alle anderen persoonlijk ontmoet hebt.
Ik vond het een geweldig goed boek, een sterke aanrader, vol met prachtige sfeerbeelden, oprechte vriendschap en alles overwinnende liefde.
Lezen, lezen, lezen!


ISBN: 9789026331718
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 293

Prijs: 12,50
Nickolas Butler

Geen opmerkingen:

Een reactie posten