zondag 9 augustus 2015

Review: Sjakie en de chocoladefabriek - Roald Dahl


Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste, meest verbazingwekkende chocoladefabrikant ooit. En wie zou niet willen rondwandelen op de plek waar ze opstijglimonade met prik, holle-kiezen-vullende-caramels, aardbeiensap-waterpistolen of aflikbaar behang voor kinderkamers maken? Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren, zoals voor Caspar Slok, die door een rivier van hete chocolade wordt meegezogen…Zo goed als iedereen kent dit verhaal wel, als het niet door de verfilming van enkele jaren geleden is, dan zeker wel van het boek. Tenslotte is het een van Dahls bekendste verhalen.
Het was en is ook één van mijn favoriete kinderverhalen. Alleen daarom al wilde ik de nieuwe uitgave lezen. Het is zo'n verhaal dat je ieder jaar wel eens wilt herlezen, of je nu een kind of volwassene bent. Het blijft leuk, grappig en boeiend. En vooral: het is een tijdloos verhaal.
Bovendien gaat tien procent van de verkoop van dit boekje naar één van de liefdadigheidsinstellingen van Roald Dahl, dus je hebt niet alleen een mooi verhaal in huis, je doet er nog goed mee ook!
Voor degenen die het verhaal toch niet kennen, even in het kort: Willie Wonka, eigenaar van de grootste snoepfabriek en uitvinder van de lekkerste en origineelste zoetigheden, heeft rondom vijf chocoladerepen een gouden wikkel gedaan. Degenen die zo'n wikkel vinden, krijgen een rondleiding in de snoepfabriek. Sjakie Stevens, een erg arme maar vrolijke jongen, is een van de gelukkigen. De andere vier zijn ronduit vreselijke en verwende kinderen en allen krijgen ze door hun eigen schuld een ongeluk in de fabriek.
Een verhaal voor jong en oud, vol met grappige gebeurtenissen, leuke dialogen en fantasie die van iedere pagina druipt.
Sfeervolle, prachtige illustraties en speelse liedjesteksten wisselen het verhaal af en maken het fantasierijke plaatje compleet.
Al lees ik het verhaal tien keer na elkaar, telkens vind ik weer nieuwe, grappige, verbeeldingsvolle dingen.
Ieder kind zou dit verhaal moeten kennen!


Vanaf ca. 10 jaar.
ISBN: 9789026138522
Uitgeverij: De Fontein
Pagina's: 176

Prijs: 15,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten