maandag 3 augustus 2015

Review: Passie, intriges en politiek: spraakmakende keizerinnen in Byzantium - Hein L. Van Dolen


Gedurende ruim elf eeuwen hebben in het Byzantijnse rijk niet minder dan negenennegentig keizerinnen op de troon gezeten. Sommigen van hen drukten hun stempel op de geschiedenis, anderen zijn vergeten. Velen bleven op de achtergrond en blonken slechts uit door vroomheid en goede werken, maar er waren ook vrouwen bij die voor sensatie zorgden. Elk meisje kon in Constantinopel keizerin worden. Schoonheid telde meer dan afkomst, en zo kon het gebeuren dat minstens twee keizerinnen een leven als prostituee achter de rug hadden. Een tijd lang was het gebruik dat de keizerin-moeder een echtgenote voor haar zoon uitkoos na een schoonheidswedstrijd of bruidsshow. Weer andere vrouwen werden om dynastieke redenen als bruid naar het hof gehaald.
Hein van Dolen heeft de levens beschreven van een tiental keizerinnen van zeer diverse pluimage. Het zijn spannende, aangrijpende, grappige en opwindende biografieën van vorstinnen wier invloed op tijdgenoten en nageslacht groot is geweest.


Een bijzonder boek, en dat is nog zwak uitgedrukt. Het gaat over machtige vrouwen uit de geschiedenis van het Byzantijnse rijk, hun vallen en opstaan, hun zwakheden en sterkten.
Het leest soms als een soapserie, waarmee ik wil zeggen dat het er soms echt wel krankzinnig aan toe gaat, de intriges en vreemde gebeurtenissen zijn soms te gek voor woorden.
Zo zie je maar, soms is de werkelijkheid interessanter en vreemder dan de populairste soapserie op de televisie.
Het is bovendien vlot geschreven, echt niet droog of saai.
Het bevat weetjes over de verbintenis tussen de Westerse en de Oosterse rijken en het geeft een interessant inzicht in de politiek en religie, met een flinke klodder samenzweringen en sappige verhalen. Verbazend te geloven dat het de werkelijke geschiedenis is en knap om te weten dat we zoveel inzicht hebben in die periode.
Je krijgt het gevoel dat de vrouwen uit die tijd meer macht en invloed hadden dan tijdens de eeuwen daarna, maar het is mogelijk dat dit enkel voor de Koninklijke families gold. Op het eind heb je het gevoel dat je wacht op de volgende aflevering uit een serie, omdat je eigenlijk nog meer erover wilt lezen.

Een leuk, interessant en makkelijk wegleesbaar boekje! 

ISBN: 9789025307394
Uitgeverij: Athenaeum-polak & Van Gennep
Pagina's: 172
Prijs: 12,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten