zondag 18 oktober 2015

Recept: bouillon - recycle je groenteafval!


Een simpeler recept bestaat er niet. Wel, eigenlijk kun je het niet eens een recept noemen, maar het beestje moet toch een naam krijgen. Het is een efficiënte manier om je afval te verminderen en een lekkere bouillon te krijgen. Twee vliegen in één klap.


Wij hebben een compostbak in de tuin, maar zelfs dan nog maken we onze eigen groentebouillon met restjes groente wat we anders weggooien. Hoezo minder afval, hoor ik je denken, want na het trekken van de bouillon wordt het groenteafval toch alsnog weggegooid? Ja, inderdaad, maar doordat het uitgekookt is, neemt het veel minder plek in de vuilnisbak.
Wij sparen tot we een zak met divers groenteafval hebben. Telkens wanneer we groente schoonmaken, halen we dé zak uit de diepvries en vullen die aan met de groenterestjes. Wanneer we een zak vol hebben, koken we er een bouillon van, die je dan na het zeven en filteren weer in de diepvries kunt bewaren.

Gooi in een grote pan met water alle restjes bruikbaar biologisch, ongekookt groenteafval, d.w.z.
- de schil van geschraapte wortel
- stukjes stam van de broccoli
- bladgroen van radijzen en selderie
- restjes van de prei, zelfs de wortels
- stam- en takrestjes van de kruiden die je gebruikt hebt: restjes peterselie, bieslook, lente-uitjes, etc.
- Bloemkoolbladeren (tenzij je die al opeet)
- restjes van paksoi, andijvie, salade, spinazie
- etc.

Enfin, je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het voor de bouillon gebruiken.
Zelfs de bruine pel van uien mag je erin gooien, want dat geeft een mooi, bruin kleurtje. En wij gooien er ook soms afvalrestjes van vis bij en de schalen van scampi's.

Breng alles aan de kook en laat het dan een halfuurtje trekken. Voeg naar keuze nog wat zout, peper of andere kruiden toe. Giet dan door een zeef en klaar is kees.
Eventueel kun je het nog eens door een nog fijner zeefje gieten, zodat je zeker alle vuiligheid eruit hebt gehaald.

Die bouillon kun je invriezen voor later gebruik. De volgende keer neem je gewoon een nieuwe plastic zak waar je alle groenteafval ingooit en in de diepvries bewaart tot je voldoende bij elkaar hebt om weer eens een bouillon te maken.

Een eigengemaakte groentebouillon heeft zo veel voordelen:
- het is veel lekkerder en gevarieerder
- het is veel gezonder, aangezien je zelf kiest hoeveel zout je erbij gooit
- de groente wordt volledig benut, met dank aan moedertje natuur
- je spaart wat centjes uit
- je doet langer met een vuilniszak of je compostbak is niet zo snel vol

En omdat je bouillon iedere keer anders zal zijn, zo ook je gerechten, wat ze nog verrassender en lekkerder zal maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten