vrijdag 9 oktober 2015

Review: Spookvloot - P.W. Singer & August Cole


2026. Een nieuwe supermacht, The Directorate, is in China aan de macht gekomen. Niet lang daarna wordt er vanaf een ruimtestation van The Directorate, op ruim 300 kilometer van de aarde, met een laser een vitale communicatiesatelliet van de VS verwoest. Met als gevolg dat het defensiesysteem van het land buiten werking is.
Vervolgens vinden er over de hele wereld gecoördineerde aanvallen plaats en wordt het Amerikaans grondgebied binnengedrongen door een bataljon aan tanks en drones en is Hawaï binnen de kortste keren bezet gebied.
Maar er is een schip dat de dans tijdens de gevechten ternauwernood ontspringt. Kapitein Jamie Simmons wordt als held onthaalt na zijn schip in veiligheid te hebben gebracht en aan land af te wachten terwijl een oudere generatie schepen, de zogenaamde spookvloot, gevechtsklaar gemaakt worden volgens de 21e eeuwse normen.
Het fascinerende Spookvloot is gebaseerd op de kennis van de auteurs op het gebied van hypermoderne militaire ontwikkelingen en technologieën. Ze beschrijven hoe hedendaagse technologieën in volgende generaties gebruikt zullen gaan worden, op manieren waar zelfs Q en James Bond niet van durven dromen.

Geen makkelijk te lezen boek, tenzij je van veel technologische en technische details en van oorlogsjargon houdt, want dan zul je wel van het verhaal smullen. Voor de anderen: geef het een kans, de eerste helft is even doorbijten, maar daarna is het wel redelijk genieten.
Het is een spannend verhaal dat een toekomstbeeld schetst waar je de rillingen van krijgt. Zombies move over, er zijn ergere doemscenario's.
Ondanks dat het verzonnen is, komt het toch geloofwaardig over; het zou me niet verbazen indien het werkelijkheid zou worden, maar laten we hopen van niet. Een zwaar onderwerp, ja, maar toch wordt het hier en daar luchtig gehouden.
Je merkt aan alles dat de auteurs weten waarover ze het hebben, dat het meeste gebaseerd is op reeds bestaande technologieën, alleen een beetje verder doorgevoerd. Verder word je er vaak op gewezen dat het in de toekomst afspeelt doordat er allerlei snufjes zijn die nu nog niet bestaan, maar erg origineel vond ik ze niet altijd.
De opbouw van het verhaal is relatief goed en interessant, maar de personages komen absoluut niet uit de verf; er was geen enkel personage waar ik een band mee voelde. Dat vond ik toch een groot gemis.
Wegleggen is niet onmogelijk, maar je blijft toch geïntrigeerd genoeg om het telkens weer op te pakken.
Voor wie houdt van een urban sci-fi, oorlogsverhaal en technothriller in één is dit boek aan te raden, maar het verhaal liet me ten lange leste met een onbevredigend gevoel achter.
Singer & Cole


ISBN: 9789045209227
Uitgeverij: Karakter uitgevers B.V.
Pagina's: 472

Prijs: 19,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten