dinsdag 27 oktober 2015

Review: Out There - De kristallen sleutel - Manon Spierenburg


Vier jongeren en twee volwassenen worden wakker in een vreemd oerwoud. Hebben ze soms een vliegtuigcrash overleefd? Maar waar zijn de brokstukken dan? Ze trekken door het woud, op zoek naar antwoorden. De 12-jarige Olivia heeft het onheilspellende gevoel dat ze iets belangrijks over het hoofd zien.
Wie is bijvoorbeeld de vrouw die telkens in haar herinneringen opduikt? En hoe komt het dat ze elkaar kunnen verstaan, terwijl ze ieder een andere taal spreken? Langzaam maar zeker begint het Olivia en de anderen te dagen. De waarheid is ijzingwekkender dan ze dachten, en ze willen niets liever dan terug naar huis gaan. Maar daarvoor moeten ze eerst hun grootste angsten en diepste geheimen onder ogen zien...

Af en toe pik ik er een young adult boek uit om te lezen, gewoon, even lekker ontspannen verstand op nul genieten. Soms zitten er bij die ook voor volwassenen geschikt zijn, en hoewel ik zeker genoten heb van dit boek, zou ik het enkel aan jongvolwassenen aanraden.
Het concept, hoewel niet nieuw, is origineel gebracht: meerdere dimensies en het gebruik van een vortex om van de ene naar de andere dimensie te reizen.
Er zitten ook leuk bedachte wezens in, zoals de hony, een kruising tussen een hond en een pony. Best grappig.
De personages dan. De kibbelende tweeling vond ik het leukst, zij geven echt een humoristisch toontje aan het gezelschap. Olivia draagt duidelijk de hoofdrol, maar kon mij het minste boeien. De anderen zijn sterk verschillend in persoonlijkheid en vormen samen een gevarieerd, aangenaam om te volgen, zooitje. Naast de zes hoofdpersonages, passeren er tal van aparte figuren de revue, vooral bekende figuren uit de geschiedenis die, net als de anderen, in die dimensie gestrand zijn. Het is leuk om te raden wie ze zijn, want ze worden niet altijd meteen met naam genoemd en dan meestal nog met een bijnaam.
De stad onder water Sublantis is erg mooi en sfeervol beschreven, alsof je er zelf rondzwemt.
Ik zou dit boek, de eerste uit een reeks, het best omschrijven als een cross-over van fantasy en sciencefiction. Het is een luchtig, fantasievol en toch spannend verhaal waar zeker menig jongvolwassenen van zullen genieten.
Manon Spierenburg

ISBN: 9789021016665
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina's: 287

Prijs: 16,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten