maandag 26 oktober 2015

Recept: zoete Orangello om de donkere wintermaanden zonniger te maken


Mijn man en ik wilden wel eens iets anders proberen, want experimenteren in de keuken vinden we altijd heerlijk en spannend. Dus waarom eens geen Limoncello van sinaasappelen in plaats van citroenen maken? Goed, dan kun je het natuurlijk geen Limoncello meer noemen. Wat dan wel? Mijn man kwam op deze vreemde naam: Hezifa. Hoe komt ie daar nou op?


Wel, het is de afkorting van: 'herfstzon in fles, ja!'
Dat maakt het wat logischer, niet? Hmm, misschien niet veel, maar toch iets.
Enfin, hoe maken we nu dat zoete likeurtje dat eigenlijk perfect is voor tijdens de feestdagen?

De ingrediënten zijn, tadadada:
  • snufje saffraan
  • jeneverbessen 10 stuks ongeveer (meer of minder naar eigen smaak)
  • kruidnagel 12 stuks ongeveer (idem dito)
  • 8 biologische sinaasappels
  • paar takjes tijm
  • scheutje citroensap
  • 500 ml alcohol van 95%
  • 1 theelepel citroenzuur (bij de apotheker te verkrijgen; het citroenzuur, niet de theelepel)

Schil de sinaasappels en doe de schil samen met alle andere ingrediënten in een weckfles (de weckfles eerst goed met reinigingszout schoonmaken, niet afdrogen!). Pers de sinaasappels en vries het sap in. Het spul in de weckfles moet je nu twee weken laten trekken en geregeld eens schudden of draaien.

En dan... 250 ml van het verse sinaasappelsap aanlengen met 750 ml water en 350 ml suikersiroop (bijvoorbeeld Lyle's Golden syrup, njammie). Uiteraard kun je dit vervangen door suiker, maar laten we eens lekker gek doen en siroop gebruiken. Langzaam opwarmen en veel roeren.
Als het goed afgekoeld is, giet je de inhoud van de weckfles erbij, dan door een zeef halen zodat de schillen en alle kruiden achterblijven.

En je Hezifa is klaar om gedronken te worden. Hoewel, het lekkerste is als je dit alles nog een paar dagen laat intrekken voor je het eerste glaasje drinkt.
TIP: gebruik wodka of gin in plaats van pure alcohol.
ANTITIP: we hebben (zie eerste foto) ook een gemengd met chocoladesaus: sommigen vonden het niet te drinken en anderen wel.... hmmm, test het zelf maar uit dus.

Santé!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten