zaterdag 4 november 2023

Review: Het hospitaal van leven en dood (Nora Beady 2) - Audrey Blake



Een intrigerende roman over vrouwelijke artsen in een mannenwereld

Het hospitaal van leven en dood van Audrey Blake is het tweede deel van de historische serie over de eigenzinnige arts in opleiding Nora Beady.

Nora verblijft in Bologna om als enige vrouwelijke studente te worden opgeleid tot arts, een unicum in de negentiende eeuw.

Alles verandert wanneer Nora haar haar krachten bundelt met de vrouwelijke arts Magdalena Morenco. Samen ontwikkelen ze een nieuwe techniek om veilig een keizersnede te kunnen uitvoeren. Hun werk heeft de potentie om levens te reiden, of hun carrière te verwoesten…

Het eerste boek was verbluffend goed en ook dit deel was dit weer. Hier kun je mijn recensie van De Assistente Van De Chirurg lezen, maar je hoeft dit deel niet gelezen te hebben om het vervolg te kunnen volgen, al zou ik het wel sterk aanraden. 

Nora mag dan wel als vrouw studeren aan de Universiteit van Bologna, maar de mannen maken het haar absoluut niet makkelijk en ze moet zich tien keer meer bewijzen dan haar mannelijke medestudenten. Het weerhoudt haar er niet van om dapper door te zetten, terwijl ze het liefst terug naar huis zou keren, naar Horace en Daniël. 

Het is mooi om te lezen hoe een stijvere Engelse dame omgaat met de iets liberalere Italiaanse vrouwen. De auteurs hebben de achtergrond, de geschiedenis van Bologna prachtig weergegeven. Zo filmisch dat je het als het ware voor je ziet. Je leert ook veel bij over de toen gangbare ziektes en behandelingen, en dat op zo'n manier dat het écht interessant is en het de vloeiende voortgang van het verhaal niet in de weg staat.

Er zijn inderdaad veel dappere vrouwen bewust en onbewust uit de (medische) geschiedenis weggelaten en vergeten, dus ik ben blij dat de auteurs dat onder de aandacht hebben gebracht. 

Een prachtige, meeslepende, historische roman, waar ik volop van genoten heb, van ieder woord. Ik hoop vurig dat er nog een derde deel met Nora komt. Indien niet, dan zal ik toch iedere roman uit de pen van het schrijversduo op de voet volgen en lezen.

Nederlands 

Paperback 

9789029735513 

05 oktober 2023 

400 pagina's

Kokboekencentrum

23,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten