zondag 5 november 2023

Review: De generaals van Rome - Adrian Goldsworthy



In ‘De generaals van Rome’ beschrijft historicus Adrian Goldsworthy de prestaties van 15 van de succesvolste Romeinse bevelhebbers uit de geschiedenis, onder wie Fabius, Marcellus en Belisarius.

In ‘De generaals van Rome’ beschrijft de bekende historicus Adrian Goldsworthy de geschiedenis van vijftien van de succesvolste Romeinse bevelhebbers ooit, zoals Fabius en Marcellus, het ‘zwaard en schild’ van het Republikeinse Rome, en Belisarius, de gesel van de Persen en Goten.

Romeinse generaals werden voornamelijk benoemd vanwege van hun familieachtergrond of politieke connecties, en leidden op basis van praktische ervaring en gezond verstand. Gedurende het tijdperk van het Romeinse Rijk hebben talloze mannen de rol van generaal vervuld: legioenen aangevoerd, overwinningen behaald en gebieden veroverd. Velen hadden succes, maar slechts een aantal waren buitengewoon getalenteerd. Adrian Goldsworthy werpt licht op de sociale en politieke situaties en hoe elke generaal aan de macht kwam en hij beschrijft de veldslagen en de triomfen of – in sommige gevallen – de nederlagen.
Review door Tony

De historicus, Goldsworthy, geeft in dit boek weer hoe de Romeinse generaals in hun positie konden komen en waarvoor dat gebruikt werd. Als basis werd er natuurlijk het Romeinse rijk mee gevestigd, dankzij de succesvolle veroveringen van de legioenen en hun generaals. Maar anders dan nu had je als generaal toen ook politiek inzicht, kunde en diplomatie nodig. 

Aan de hand van een ruim dozijn bekende generaals (en keizers), variërend van begin tot einde van het Romeinse rijk, geeft de auteur duidelijk uitleg hoe het leger en de politiek vermengd waren en werkte. Hij schrijft niet alleen over de successen, maar ook over hun fouten en nederlagen, en maakte ook duidelijk hoe de Romeinen steeds die nederlagen te boven kwamen. 

Het boek is in duidelijke lijnen geschreven en verklaart veel over de evolutie en de werking van de Romeinse legioenen en hun generaals. Niet alleen zijn er biografieën, maar ook verhalen over het Romeinse rijk zelf en hoe ze groot en machtig werd.

Het is een mooi stuk werk, aangezien het niet eenvoudig is, gezien de grote hoeveelheid research en de kennis die je hierover moet hebben. De auteur doet dit hier op een uiterst professionele wijze. Het is een genot om te lezen, en uiteraard heel erg leerzaam om deze pil van 500 pagina's te lezen.

De auteur doet hier precies wat een goede historicus hoort te doen; een mooi verhaal vertellen over de geschiedenis, aan de hand van feiten.

Een standaard werk voor de Romeinse fans.

Nederlands 
Paperback 
9789401920018 
28 september 2023 
560 pagina's
Omniboek
35,95 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten