zondag 5 november 2023

Review: Verdwenen steden - Philip Matyszak



Philip Matyszak beschrijft in ‘Verdwenen steden’ de geschiedenis van 37 ‘vergeten’ steden; steden die ooit bloeiden maar op zeker moment van de kaart zijn verdwenen. Soms kwam dat door oorlog, soms door een natuurramp, soms ook door onverklaarbare redenen. Van de verdronken stad Thonis aan de Egyptische kust tot aan de grotwoningen van Derinkuyu in Turkije, Philip Matyszak zet deze verdwenen steden weer op de kaart en vertelt hun verhaal, van stichting tot ondergang en herontdekking. Het schitterende overzichtswerk is volledig geïllustreerd.
Review door Tony

Ik heb er een beetje moeite mee om dit te beschouwen als een gewoon boek. Je wordt namelijk meer meegenomen op een reis door verdwenen steden uit de oudheid waarvan de auteur vertelt hoe ze terug gevonden zijn, hoe ze ontstaan zijn, hoe het leven er was, en waarom ze weer verdwenen zijn. Aan ieder einde een hoofdstuk van een stad, vertelt de auteur wat er nu nog te zien valt van die steden. 

Het viel me op dat veel van die steden in landen liggen of gebieden die nu niet echt veilig meer zijn om te bezoeken. Wat erg jammer is, want de auteur schrijft met zoveel schoonheid en liefde over de geschiedenis van die steden, dat je ze allemaal zou willen bezoeken.

Het zet je ook aan het denken over je eigen stad waar je woont en wat er daar in de toekomst nog van over zal zijn. 

Vervolgens is ook de variatie van de steden, hoofdzakelijk in Europa en het Midden-Oosten, verbazingwekkend en doet je genieten van alle culturen die er beschreven worden.

Voorzien van prachtige foto's en kaarten, en verschillende kleurcodes per hoofdstuk, doet de auteur je dromen over de mysteriën van het verleden, van de onderwater Osiris tot aan de vampierstad. 

Als je van cultuur en geschiedenis houdt, van politiek en reizen, dit boek heeft het allemaal. Heerlijk van dit boek genoten!


Nederlands 
Paperback 
9789401920056 
05 oktober 2023 
288 pagina's
Omniboek
30 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten