dinsdag 1 november 2022

Review: Femina - Janina Ramirez



De Middeleeuwen associëren wij veelal met kruistochten, ketterjachten en koningen: een patriarchale en duistere tijd waarin men vrouwen onderdrukte. Maar als we een beetje verder kijken en gebruikmaken van onderzoeksmateriaal uit allerlei disciplines, zien we dat ze allesbehalve duister waren.

Cultuurhistorica Janina Ramirez ontdekte vele archeologische sporen en historische bronnen die getuigen van machtige vrouwen, in de marge evenwel voorzien van de aantekening ‘femina’, waarna hun namen in de vergetelheid raakten. Mannelijke poortwachters uit het verleden verbrandden boeken, vernietigden kunstwerken en produceerden mythen, legenden en documenten die onze blik op de geschiedenis hebben vertroebeld.

Janina Ramirez nuanceert deze ‘mannelijke’ kijk op de Middeleeuwen en brengt vele invloedrijke vrouwen voor het voetlicht. Het resultaat is een fascinerende, meeslepende en veel completere geschiedenis van die duizend jaren. Bovendien laat ze ons zien dat de Middeleeuwen aanzienlijk meer op onze tijd leken dan we misschien denken.

Dr. Janina Ramirez is als cultuurhistorica verbonden aan de universiteit van Oxford. Ze maakte vele programma’s voor de BBC en publiceerde diverse boeken.

Historica Dr. Janina Ramirez neemt je in dit boek mee naar een heel andere duistere middeleeuwen. In deze veranderende wereld levert ze een grote bijdrage op de geschiedenis door te focussen op een groepje vrouwen. Vrouwen met macht, invloed en wijsheid. 

Het is verfrissend en verrassend hoe ze mijn blik op de geschiedenis veranderd heeft en me een enorme rijkdom aan informatie heeft bezorgd. Het is een heerlijk interessant boek dat vanuit allerlei hoeken Ramirez' onderzoek tot leven brengt. 

Ze stelt net zoveel vragen als dat ze feiten naar voren brengt en trekt er heel boeiende conclusies uit. Net als Barbara Tuchman, die de middeleeuwen populair maakte bij het grote publiek, doet deze auteur hetzelfde, maar dan meer gericht op vrouwen van totaal verschillende achtergronden die bewust of onbewust door de overheersende mannelijke kijk op de geschiedenis in de vergetelheid zijn geraakt.

Het is moeilijk te bepalen wat meer wonderlijk is aan het boek; de research die de auteur gedaan heeft of de feiten die naar voren komen en je met bewondering achterlaten. De keuze van de vrouwen die ze heeft genoemd is net zo divers als intrigerend. 

Een meeslepend, vlot en hartstochtelijk geschreven historisch boek.

Nederlands 

Hardcover 

29 september 2022 

432 pagina's

35 euro

Prometheus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten