vrijdag 25 november 2022

Review: Gouden enclaves (Les drie van de scholomance) - Naomi Novik



De Gouden Enclaves is het superspannende slotdeel van Naomi Noviks Scholomance-serie. Het verhaal over een duistere tovenares wier lot het is om de regels van magie te herschrijven.

De Gouden Enclaves is het derde deel in de Scholomance-trilogie van Ontworteld-auteur Naomi Novik. El is uit de Scholomance ontsnapt, maar een nieuw gevaar dreigt. Het enige waar je nooit over praat als je in de Scholomance zit, is wat je zult doen als je eruit komt. El heeft op wonderbaarlijke wijze haar eindexamen gehaald. Samen met Orion en hun bondgenoten redde El de enclaves, maar nu is iemand anders van plan de enclaves te vernietigen. El is vastbesloten terug te keren naar de Scholomance, ook al is de kans dat ze er ooit weer uit zal komen afschuwelijk klein.

Je krijgt genoeg herhaling over wat er gebeurd is in de vorige delen om meteen met het verhaal mee te zijn. El is diep verdrietig om wat er gebeurd is met Orion en pas nadat haar vrienden haar vragen om een mondmuil te doden die de enclave in Londen bedreigt, komt ze weer in actie en zet ze de lethargie van zich af. El is namelijk een meester in het doden van muilmonden.

In dit deel komt ook LGBTQ voor, en het voelde niet geforceerd aan, maar heel mooi en passend in het verhaal. 

Eén ding is zeker: Novik heeft een superrijke fantasie waarbij alles ook helemaal klopt en nergens onwaarschijnlijk aandoet. 

Het enige minpuntje dat ik van de reeks vond, is dat de auteur vaak langdradig kan zijn en veel herhaalt. Daar staat tegenover dat het verhaal erg origineel is, ijzersterk neergezette personages bevat, humor en ontzettend veel fantasie. Ook vriendschap, familie en liefde passeren de revue, en hoe misverstanden verscheurend kunnen zijn.

Al met al een bijzondere reeks! 

Nederlands 

Hardcover 

Introductie: 2022-11-22 

Blz.: 448 pagina's

Luitingh-Sijthoff

32,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten