donderdag 2 november 2017

Review: Een Amerikaanse oorlog - Omar El Akkad


Sarat Chestnut is een eigenzinnig kind van zes als de Tweede Amerikaanse Burgeroorlog uitbreekt. Fossiele brandstoffen zijn verboden, de kusten van het continent zijn verzwolgen door de stijgende zeespiegel en op drift geraakte drones zaaien dood en verderf. Wanneer de familie Chestnut in een vluchtelingenkamp gaat wonen, verandert Sarat in een jong meisje vol woede.
Ze neemt een besluit dat dramatische consequenties heeft, niet alleen voor haar en haar familie, maar voor het hele land.


Kopen! Een goed boek! In het kort wat mijn man van het boek vond toen ik hem om de recensie vroeg.
En nu wat uitgebreider.
De auteur brengt hier een dystopische roman, geheel in de stijl van andere grote schrijvers en hun werken, zoals Margaret Atwood (The handmaid's tale). Hij doet dit aan de hand van een gezin en hun geschiedenis en dat op een goed doordachte en uitgewerkte manier.
El Akkad is een geniale schrijver omdat ik meteen merkte in het verhaal en de levens van de personages meegesleept te worden. Je voelt de wanhoop en de liefde, en je leeft mee met hun dagelijkse worstelingen en bekommernissen.
Het einde voel je dan wel aankomen, maar toch maakt het je triest. In een stevig proza weet de auteur, zonder een oordeel te vellen, allerlei hedendaagse en toekomstige problemen aan te kaarten. Vooral nu met de problemen van een land als Amerika waar het steeds meer gaat over voor of tegen, links of rechts, democraat of republikein, is het belangrijk dat een boek als deze door iedereen gelezen wordt. Iedereen, niet alleen Amerikanen, kunnen hiervan leren.
Spoileralert: het boek doet aan het einde ook denken aan de uitspraak van Kurt Vonnegut, dat hij begrip heeft waarom zelfmoordterroristen doen wat ze doen.
Een enorme aanrader! Houd deze auteur in de gaten, want hij zal bij een van de groten horen!
Review door Tony
Omar El Akkad

ISBN: 9789044538519
Hardcover
Pagina's: 407
Uitgeverij: De Geus
Prijs: 22,99 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten