vrijdag 17 november 2017

Review: De Beer en de Nachtegaal - Katherine Arden


De Beer en de Nachtegaal van Katherine Arden is een magisch sprookje.
In een dorp op het randje van de wildernis in het noorden van Rusland, waar de ijskoude wind blaast en het altijd lijkt te sneeuwen, vertelt een oude min sprookjes over de Winterkoning. Verhalen over oude magie verboden door de kerk.
Maar voor het jonge, wilde meisje Vasja zijn het meer dan alleen verhalen. Alleen zij ziet de geesten rondom het huis die haar beschermen. Alleen zij voelt de groeiende krachten van een duistere vorm van magie in het bos...


Een prachtig verhaal! Een niet te missen duistere vertelling voor volwassenen die graag betoverd en ontroerd worden. Soms voelde het aan als een sprookje en dan weer niet. Hoe dan ook; het leest als een trein (de Thalys dan!), want ik wilde continu verder lezen, er alles voor laten vallen.
De karakters zijn leuk en genuanceerd, en niet zo zwart wit als in traditionele sprookjes. De boze stiefmoeder bijvoorbeeld is helemaal niet zo slecht of boos en de demonen zijn schattig en lief. Alles doet simpel aan, zoals o.a. de omgeving en de opbouw maar dat is niet iets negatiefs, in tegendeel, het geeft het verhaal iets moois en ongedwongens.
Het is vooral een vertellend verhaal en zelfs al weet je dat het goed afloopt, het blijft boeien. Terecht kan ik ook zeggen dat ik vanaf de allereerste pagina gegrepen was door het verhaal.
Hoewel duister, is het nergens gruwelijk, dus ook geschikt voor young adult lezers.
Een sterke aanrader, zelfs voor degenen die niet graag fantasy lezen. Niemand blijft onberoerd na het lezen van dit boek.
En goed nieuws: er komt een vervolg.
(Review door Bolle)
Katherine Arden

ISBN: 9789024577958
Pagina's: 352
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Prijs: 19,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten