maandag 13 november 2017

Review: Oorsprong - Dan Brown


Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, bezoekt het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao voor een belangrijke onthulling van een ontdekking die de wetenschap voor altijd zal veranderen. De gastheer van de avond is Edmond Kirsch, een veertigjarige miljardair en futurist wiens oogverblindende hightech uitvindingen en gewaagde uitspraken hem wereldberoemd hebben gemaakt. Maar de nauwkeurig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor Kirsch’ waardevolle ontdekking voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging, ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal.

Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een cryptisch wachtwoord dat Kirsch’ geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse koninklijk huis lijkt te onttrekken – en die voor niets zal wijken om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen.
Moderne kunst en raadselachtige symbolen manifesteren zich veelvuldig in het spoor dat ze volgen, en Langdon en Vidal ontdekken aanwijzingen die ze uiteindelijk oog in oog brengen met Kirsch’ schokkende ontdekking. En met de adembenemende waarheid die ons zo lang is ontgaan…

Brown is een zeer goede schrijver, dat is een onweerleg feit, maar een minder creatieve verhalenverteller in mijn opinie. Hij bezit de know how, de perfecte technieken en weet welke ingrediënten te mengen zodat het geheel er hapklaar en goed verteerbaar uitkomt. Bovendien leer je ook nog veel bij (mijn smartphone werd er regelmatig bijgehaald om iets te googlen).
Na vele jaren besloot ik eindelijk weer eens een Brown te lezen en ik moet eerlijk bekennen dat het me tegenviel. Het was alsof ik opnieuw 'De Da Vinci Code' las, maar dan met andere details.
Ik kon moeilijk in het verhaal komen, zelfs dé fundamentele vragen die in het begin opgeworpen werden 'waar komen we vandaan' en 'waar gaan we naartoe' konden me niet boeien. Niet omdat ik het antwoord er op niet wil weten of er net als iedereen niet door gefascineerd ben, maar omdat ik zo het vermoeden had dat het antwoord me (zelfs fictief) niet zou bevredigen. Natuurlijk gaat Kirsch dood voor hij het antwoord aan de massa kan meedelen, natuurlijk gaat Langdon er weer achteraan doorheen een wirwar van symbolen met aan zijn zijde een beeldschone deerne met hersens. Enfin, de onderwerpen spraken mij nochtans enorm aan, alsook de omgevingen waren intrigerend, maar toch kon het verhaal me nergens boeien.
Het enige pluspunt was het 'personage' Winston, de A.I.. I love Winston! En het ethisch dilemma dat Brown opwerpt, is er ook een om over na te denken.
Een goed boek, ja, voor de liefhebber van Brown mysteries. Voor de meer kritische lezer is het meer van hetzelfde, hoewel ook dat voor sommigen geen struikelblok hoeft te zijn.

ISBN: 9789024576791
Pagina's: 542
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Prijs: 24,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten