maandag 27 november 2017

Review: Nimmernacht (#1) - Jay Kristoff


Nimmernacht is het eerste deel van Jay Kristoffs trilogie over Mia Corvere, een van de dodelijkste leerlingen op een school voor huurmoordenaars.
Ze is voorbestemd om koninkrijken te vernietigen, en toch is Mia Corvere nog maar tien jaar oud als ze noodgedwongen, na het verlies van haar familie, haar eerste les in de dood krijgt. Zes jaar later zet het kind dat is opgegroeid in de schaduwen haar eerste stappen in de buitenwereld om een belofte waar te maken – de belofte die ze zichzelf deed op de dag dat ze alles verloor.

Maar Mia's vijanden zijn machtige figuren, en de kans dat ze bij hen in de buurt kan komen is erg klein. Dus als ze wraak wil nemen, moet Mia zelf een wapen worden dat haar gelijke niet kent. Ze moet zichzelf bewijzen tussen de dodelijkste jongens en meisjes van haar opleiding aan de Rode Kerk. Een school waar moordenaars, leugenaars en demonen de dienst uitmaken, en zelfs de leraren het op je voorzien hebben.
Gelukkig is Mia niet zomaar een student. De schaduwen houden van haar... en ze nemen al haar angsten weg.

Dit boek liet me achter met dubbele gevoelens.
Enerzijds heb ik respect voor de originaliteit. Het idee is leuk gevonden: het omgekeerde van Harry Potter, so to speak. Een meisje dat wraak wil nemen voor de moord op haar vader en een school niet om witte magie en vriendschap te leren, maar om de donkere en dodelijke kanten van het leven onder de knie te krijgen.
Mia Corvere is een badass die ik wel mocht; ze leert heel stoer met een mes om te gaan en dodelijke drankjes te bereiden.
Tot nu toe allemaal spannend en veelbelovend.
Maar.
De schrijfstijl bevatte te veel adjectieven en de beschrijvingen waren vaak ellenlang. Door het overmatig gebruik van metaforen en uitleg, verdween de spanning en het plot naar de achtergrond, wat jammer is in een dergelijk verhaal. Het leest dus niet altijd even makkelijk en ontspannend, en dat voor zo'n dikke pil (met bovendien behoorlijk wat voetnoten).
Maar het is ook een vreemd (in de positieve zin) boek dat met momenten zo geniaal is dat je niet kunt stoppen met lezen.
De personages, Mia en Tric, zijn super intrigerend en zitten leuk in elkaar. Ze doen en zeggen altijd alles op zo'n manier dat het perfect bij hun karakters past. Daardoor komen ze levensecht over en deel je graag hun avonturen. De pratende schaduwkat is ook best aardig.
En zoals eerder gezegd: het is best origineel, kort gezegd: Hogwarts met geweld en erotiek.
Jay Kristoff

ISBN: 9789024577224
Pagina's: 651
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Prijs: 24,99 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten