vrijdag 10 november 2017

Review: Noorse goden - Neil Gaiman


Neil Gaiman heeft zich tijdens het schrijven van zijn eerdere bestsellers – waarvoor hij onder andere de Hugo Award, de Nebula Award en meerdere Bram Stoker Awards in ontvangst mocht nemen – altijd laten beïnvloeden door mythologie uit de oudheid.
Nu richt hij zich op de oorsprong van de Noorse goden. Hij blijft tijdens het schrijven trouw aan zijn beschrijvingen van het Noorse pantheon: Odin, de oppergod die wijs, dapper en slinks is. Thor, de zoon van Odin, die weliswaar enorme fysieke kracht bezit, maar niet bepaald de slimste van de goden is. En natuurlijk Loki – de zoon van een reus – die de bloedbroeder van Odin is en een manipulator eerste klas. Gaiman verwerkt deze losse mythen tot een doorlopend verhaal dat begint met het ontstaan van de legendarische negen werelden en duikt dan in de levens van goden, dwergen en reuzen. Zo moet Thor zich vermommen als vrouw – lastig, met een baard en onstilbare honger – om zijn gestolen hamer terug te krijgen. Het bloed van Kvasir – de scherpzinnigste god van allen – wordt in honingwijn veranderd en geeft de drinkers ervan magische krachten. Het boek bereikt zijn piek aan het einde met het epische verhaal van Ragnarok: de ondergang van de goden en de geboorte van een nieuwe tijd en nieuwe mensen.

Gaiman schrijft op zijn eigen manier en stijl een nieuw (standaard)werk over de Noorse goden, halfgoden en reuzen. Op een zeer toegankelijke manier en op een mooi chronologische volgorde vertelt hij over de weinige verhalen die bekend zijn: Odin, Thor, Loki etc. De interesse voor die goden heb ik altijd al gehad, maar is nu geheel ontwaakt door dit boek.
De verhalen zijn doorspekt, net als de Griekse mythologie, met lessen en waarschuwingen voor het gewone leven. Wat frappant is, is dat je dat toch altijd tegen blijft komen, bij welk geloof dan ook.
Ook bevat het de juiste dosis tragiek die niet zo extreem is als bij de Grieken en meer humor heeft.
Het is dus een 'non-fictie' boek, een reconstructie of samenvatting van de mythologie van de Noren.
De verhalen zijn te lezen door jong en oud. Het enige negatieve is dat het jammerlijk kort is; ik had nog veel meer willen lezen over de Noorse goden.
De verhalen zijn chronologisch, maar kunnen ook los gelezen worden, en ze bouwen als geheel een mooie spanningsboog op naar Ragnarok, oftewel het einde van de wereld.
Zeer sterke aanrader!
(review door Tony) 
Neil Gaiman

ISBN: 9789045214450
Pagina's: 245
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Prijs: 17,99 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten