zaterdag 4 november 2017

Review: De studente - Elise Wuyts


1882. De Studente klopt aan bij de Dokter. Ze is jong en ze is ambitieus. De wetenschappen beleven hoogtijdagen en de Dokter heeft met nieuwe, radicale ideeën baanbrekend werk verricht in de geneeskunde en de anatomie. Hij kan de Studente helpen in haar ambities. Maar ze is een vrouw die leeft in het preutse victoriaanse Engeland. En ze draagt een verleden met zich mee. De Dokter heeft zich onder raadselachtige omstandigheden op het platteland teruggetrokken. Ook hij torst een verleden.
De Studente vertelt het verhaal van een ondoorgrondelijke, intieme relatie tussen de Studente en de Dokter, waarbij machtsspelletjes voortdurend de overhand nemen. Tot het verleden zijn definitieve schaduw werpt.


Absoluut een geslaagd debuut van deze schrijfster. We volgen twee bijzondere maar beschadigde mensen, die ver voor hun tijd denken, in hun zoektocht naar menselijkheid, geborgenheid, het afschudden van hun verledens en het vinden van een doel in het leven.
We lezen dit vanuit het standpunt van de Studente, een van de eerste vrouwelijke studenten in de geneeskunde, en de Dokter, die om duistere redenen vroeg zijn medische praktijken stopgezet heeft om zich terug te trekken op het platteland.
Het is een psychologisch sociaal drama verteld in de oude klassieke sfeer maar toch met vlotte pen. Een heerlijk donker liefdesverhaal (meester - leerling stijl) vol met machtspelletjes, ontroerende momenten en duistere, spannende erotiek. Het doet me een beetje denken aan 'Woeste hoogten' van Brontë, maar met een duidelijke eigen stem en invulling.
Dit is een intiem verhaal waar je je helemaal in kunt verliezen, maar toch met veel diepgang en personages die je intens leert kennen.
Volgende boeken van Wuyts zal ik zeker in het oog houden!
Elise Wuyts

ISBN: 9789460015625
Pagina's: 236
Uitgeverij: Vrijdag
Prijs: 22,99 euro
Geen opmerkingen:

Een reactie posten