woensdag 22 juli 2015

Review: Station Elf - Emily St. John Mandel


WAT BLIJFT ER OVER ALS DE BESCHAVING TEN ONDER GAAT? EN HOEVER ZOU JE GAAN OM DIT TE BESCHERMEN?
Op een winterse avond in Toronto sterft de beroemde acteur Arthur Leander op het toneel terwijl hij de rol van zijn leven speelt. Diezelfde avond strijkt een dodelijk griepvirus neer op het Noord-Amerikaanse continent. 
De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.
Twintig jaar later trekt Kirsten, een actrice van het Reizende Symfonieorkest, langs de nieuwe nederzettingen rondom de Grote Meren om Shakespeare op te voeren voor de overlevenden van de ondergang.
En dan wordt haar hoopvolle nieuwe wereld wederom bedreigd.
Allereerst: wat een fantastisch verhaal! De flaptekst doet het geen eer genoeg aan. Het gaat over enkele mensen die het griepvirus overleefd hebben. De kleine 'dorpjes' die gesticht worden door de slechts 1% van de bevolking die nog over is, de ups en downs, de moeilijker jaren en de meer stabiele.
We volgen zowel het verleden, van voor de epidemie, als het heden van enkele mensen, zoals onder andere dat van Kirsten, Clark en Tyler. Ze kennen elkaar niet, maar zijn toch door het verleden met elkaar verbonden en die band wordt langzamerhand ontrafeld. Alles komt samen en wordt verklaard.
Dit verhaal gaat over zoveel meer dan het overleven in een wereld zonder elektriciteit, internet en stromend water. Het is zeker niet enkel een zoveelste survival verhaal, maar het is moeilijk te benoemen wat het dan precies is.
Tijdens de eerste hoofdstukken had ik moeite om er in te komen, maar plots grijpt het verhaal je bij de keel en echt, het kruipt onder je huid, vult je gedachten compleet, zodat je de pagina's als een gek begint om te slaan. Naar het einde toe vind je het zo erg dat het verhaal bijna uit is, want je wil meer lezen over de personages, over hun gedachten, gevoelens, hun verleden en toekomst.
Het is zondermeer een aangrijpend boek, zo mooi verteld dat je je met alles en iedereen heel goed kunt inleven. Spannend, intens, verassende wendingen, origineel, levensechte personages, het boek heeft alle ingrediënten in zich om het tot de top in de boekenwereld te brengen.
Een sterke, super aanrader!!! Niet enkel voor liefhebbers van dystopia boeken, maar voor alle lezers die een ontzettend goed boek weten te appreciëren.
WAW!
Emily St. John Mandel

ISBN: 9789025445409
Uitgeverij: Atlas Contact
Pagina's: 383

Prijs: 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten