maandag 6 juli 2015

Review: Het levende labyrint (#2 De Verborgen Universiteit) - Natalie Koch


Alexa vermoedt dat er meer aan de hand is met de manier waarop haar vader om het leven kwam. Terwijl ze aan een nieuw semester op Untreaceable University begint en de intrigerende Marty ontmoet, probeert ze te achterhalen wat haar vader in de laatste maanden van zijn leven heeft gedaan. 
Als ze ontdekt dat hij en zijn zus betrokken waren bij een topgeheim onderzoek naar een zeventiende-eeuws manuscript over destructieve magische muziek, roept ze het onheil over zichzelf af; ze moet opboksen tegen krachten die uit alle macht willen voorkomen dat de waarheid uitkomt. 
Die waarheid zal gruwelijker zijn dan ze zich kan voorstellen. Uiteindelijk komt ze voor een keuze te staan die niet alleen haar eigen leven in gevaar brengt, maar ook de levens van haar beste vrienden kan verwoesten.
Er zaten een paar jaar tussen het lezen van deel 1 en deel 2, maar dat vormde gelukkig geen probleem. In het begin van deel 2 krijg je trouwens een korte samenvatting over deel 1, en Koch schrijft bovendien zo helder dat je meteen weer mee bent met het verhaal. Met deel twee beginnen zonder het eerste deel gelezen te hebben, zou ik echter niet aanraden.
Hoewel een dikke pil van meer dan 600 pagina's is geen woord te veel geschreven. Ze valt niet te vaak in herhaling, maar genoeg om alle verwikkelingen en personages duidelijk te houden.
Koch heeft een rijke fantasie die nergens geforceerd of ongeloofwaardig overkomt, wat geen geringe prestatie is. Ze schrijft met veel proza, maar weet het ondanks het soms hoogdravende woordgebruik toch spannend te houden, zodat je die bijna 700 pagina's veel sneller uit hebt dan je verwacht had.
Ja, hier en daar herken je een volwassen versie van de Harry Potter boeken, maar zelfs magie heeft uiteraard zijn limieten. Koch brengt het echter zo dat het buiten die vergelijking zijn originele handtekening blijft behouden en het hier en daar voor serieuze verrassingen zorgt.
Het verhaal heeft niet enkel een spannende inslag met fantasie-elementen, maar veel meer dan dat. Koch geeft diepgaande filosofische indrukken, hoe mensen − met of zonder magische krachten − denken, hun voordelen, herhalende fouten, hun verlangens en verslavingen. Ze zet ieder personage sterk neer, alleen daarin is Koch al geniaal. Je kunt je makkelijk inleven in de beweegredenen van Alexa, het hoofdpersonage, en met haar meeleven, of je haar nu wel of niet graag mag.
Ik vind deze reeks tot nu toe niet zo makkelijk in een hokje te stoppen: fantasie, ja, maar op een subtiele verfijnde manier. Koch heeft veel oog voor detail, zodat alles even werkelijk overkomt en je nergens het gevoel krijgt dat het over the top gaat.
Daarom zou ik de boeken zeker niet enkel aan fantasielezers aanraden, maar aan iedere lezer die houdt van een spannend verhaal waar je bij kunt wegdromen.
Deel 3 wil ik heel graag heel snel lezen, dus dat zegt al veel.

ISBN: 9789021449913
Uitgeverij: Q
Pagina's: 661

Prijs: 15
Natalie Koch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten