vrijdag 10 juli 2015

Review: De eerlijke vinder - Stephen King



John Rothstein, een legendarische schrijver van een serie boeken, heeft al decennia lang niets gepubliceerd. Morris Bellamy is woedend. Niet alleen omdat Rothstein met schrijven is gestopt, maar ook omdat diens serie niet naar zijn smaak eindigde. Bij een inbraak in het huis van Rothstein neemt Bellamy alle cash uit de kluis mee, en als hoofdprijs een stapel aantekenboekjes met ongepubliceerd materiaal.
Morris verbergt zijn buit – maar dan wordt hij gearresteerd voor een andere misdaad. Tientallen jaren later vindt een jongen, Pete Saubers, de kist en nu is het Pete en zijn familie die door Bill Hodges, Holly en Jerome gered moeten worden van de inmiddels nog krankzinniger en wraakzuchtige Bellamy, die na 35 jaar vrijkomt uit de gevangenis.




Op het boek staat dat dit het vervolg is op Mr. Mercedes, maar het duurde even voor de personages Hodges, Holly en Jerome in beeld komen.
De eerste helft van het verhaal gaat namelijk over Morris Bellamy en Pete Saubers. Morris steelt, samen met twee compagnons, geld en een heleboel schriftjes met ongepubliceerd materiaal van de beroemde schrijver Rothstein. Morris vermoordt daarna zijn compagnons en omdat de schriftjes niet meteen verkocht kunnen worden, aangezien het teveel zou opvallen, begraaft hij ze, samen met het geld, in een koffer. In een dronken toestand begaat Morris een misdaad en vliegt daardoor voor meer dan 30 jaar de bak in. Jaren later vindt Pete Saubers de koffer en omdat zijn ouders het erg moeilijk hebben (zijn vader is een van de slachtoffers van Mr. Mercedes waar het in het vorige boek over ging) geeft hij, verspreid over de jaren en anoniem, het geld aan zijn ouders. Wanneer het op is, zijn enkel de schriftjes nog over. Intussen is Saubers, door het lezen van de verhalen van Rothstein, een groot fan van zijn werk en literatuur in het algemeen geworden. Maar Saubers heeft geld nodig om zijn zusje naar een goede school te sturen. Hij besluit om de schriftjes te verkopen en van dan af is zijn leven, en dat van zijn familie, in gevaar. Gelukkig vraagt zijn zusje hulp aan Hodges en zijn vrienden.
Het is prachtig hoe King het vorige boek en dit boek subtiel in elkaar laat overgaan, hier en daar details verweeft. Het is zeker niet nodig het vorige deel te lezen om deze te kunnen volgen, maar omdat het beide erg goede verhalen zijn, zou ik het wel aanraden.
King is een meester in het neerzetten van ijzersterke, geloofwaardige personages en levens. Ook nu weer met Morris heeft hij een 'heerlijke' schurk neergezet. Hij is verschrikkelijk kwaadaardig, uiteraard, maar heeft ook zijn minder slechte kanten, hoewel niet veel. Zijn liefde voor literatuur, het feit dat hij de schriftjes enkel wil om het vervolg op de verhalen van Rothstein te weten, zullen vele lezers herkennen.
Ik vond het fijn om weer over Hodges, Holly en Jerome te lezen, maar het stoorde absoluut niet dat ze pas in de tweede helft van het boek verschenen. Daar schrijft King te meeslepend voor. Ik heb het al eens eerder gezegd in een recensie: King kan de ingrediëntenlijst van een fles shampoo nog interessant en boeiend brengen.
Nergens zakt het verhaal in en je blijft dan ook doorlezen tot de laatste seconde dat het mogelijk is.
Het spannende einde belooft een vervolg en dat hoop ik dan ook ten zeerste!

ISBN: 9789024567249
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina's: 382

Prijs: 19,99

2 opmerkingen: