zaterdag 4 juli 2015

Review: Het bedrog van Quisco - Daan Hermans


De jonge journalist Evander Clovis heeft een nieuwe opdracht: een stuk schrijven over de mysterieuze verdwijning van Martha Mulder in het wonderlijke - voor buitenstaanders slecht toegankelijke - stadje Quisco. De bewoners van Quisco houden niet van pottenkijkers, kinderen zijn niet welkom en de moraal is enigszins afwijkend. Hoe langer zijn verblijf in Quisco duurt, hoe meer hij verstrikt raakt in een web van intriges.Evander Clovis, een uitgebluste journalist, gaat er mee akkoord om de verdwijning van Martha Mulder in het stadje Quisco te onderzoeken. Het is voor hem ook makkelijker om toegang tot het stadje te krijgen, aangezien hij er een oudtante heeft wonen. Evanders oma heeft hem ook verzocht, vlak voor ze stierf, om de oudtante op te zoeken, dus hij kan er niet onderuit. Meteen is duidelijk dat het een vreemd stadje is, de bewoners er eigenaardige ideeën op na houden en niets is wat het lijkt. Evander ontdekt meer over de mysterieuze verdwijning, maar tevens ook meer over zichzelf.

Af en toe krijg je een boek in handen dat je weer duidelijk maakt hoe fantastisch lezen kan zijn, hoe een goed boek je wereld even op zijn kop kan zetten en alles om je heen in pauze zet. Dit is zo'n boek!
Alles valt op zijn plek: sublieme woordkeuze, vloeiende zinnen, intrigerende personages, een spannend opgebouwde verhaallijn, kortom: een pageturner van de bovenste plank.
Het mysterieuze stadje spreekt tot de verbeelding en hoewel het soms beklemmend en donker overkomt, wil je het eigenlijk dolgraag bezoeken en is het soms vreemd idyllisch en aantrekkelijk.
Ook de inwoners zijn stuk voor stuk fascinerende persoonlijkheden en geloofwaardig neergezet. Diepgaande psychologische trekjes worden prachtig weergegeven: het menselijke tot op het bot, met al zijn oordelen, vooroordelen, bedrog, manipulatie etc.
Tijdens het lezen is het ook alsof je er bij bent, niet alleen door de pakkende omschrijvingen, maar ook door hoe het verteld wordt.
De mysteries stapelen zich op om op het einde tot een knap gevonden climax te komen; een climax die erg weinigen zullen zien aankomen, daar durf ik mijn hand voor in het voor te steken.
Ik durf te wedden dat geen enkele lezer dit boek slecht zal vinden en het is dan ook één van mijn topaanraders!

ISBN: 9789026329425
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 299

Prijs: 19,99
Daan Hermans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten