woensdag 1 juli 2015

Review: De mythe van Methusalem - Jo Claes



In een Leuvens lab voor stamcelonderzoek wordt een fenomenale ontdekking gedaan waarmee veroudering drastisch kan worden afgeremd. Terwijl de hele wetenschappelijke wereld met verstomming is geslagen, pleegt het hoofd van het lab zelfmoord tijdens zijn vakantie op Kreta. Andreas Kurver, freelance journalist, heeft zo zijn bedenkingen bij de spectaculaire ontdekking en besluit de zaak te onderzoeken. Tegelijkertijd wordt hoofdinspecteur Thomas Berg benaderd door de verloofde van de overleden professor die ervan overtuigd is dat haar vriend werd vermoord. Berg heeft intussen de mooie Haynee Deferm leren kennen die als assistente in het lab werkt. Hij ondervindt heel wat tegenkanting tijdens het onderzoek, maar als ook in Leuven iemand in verdachte omstandigheden zelfmoord pleegt, wordt voor iedereen duidelijk dat er veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Wat Berg ontdekt, tart elke verbeelding...



Het is mijn eerste kennismaking met een boek van Jo Claes en ik ben niet teleurgesteld. Hij bouwt de spanning mooi op, hoewel ik het hier en daar wel te langdradig vond en de herhalingen wel wat minder mochten zijn. Hoofdinspecteur Berg kauwt alles in zijn hoofd een beetje te vaak na, maar afgezien daarvan zit het verhaal degelijk in elkaar en komen alle puzzelstukjes mooi samen op het einde.
De personages komen alleszins geloofwaardig over. Berg is sympathiek en leuk om te volgen in zijn speurtocht naar de waarheid. Doordat hij fouten maakt, blind is voor sommige zaken, maakt het hem des te meer menselijk.
Zowel de schrijfstijl als het hoofdpersonage Berg zijn aangenaam genoeg om me nieuwsgierig te maken naar eerdere of volgende boeken van deze auteur.
Het idee van het stamcelonderzoek en wat daarachter zit, is goed gevonden en blijft je nieuwsgierigheid prikkelen. Het is ook duidelijk uitgelegd voor de leken onder ons. Toch kon ik enkele plotwendingen voorspellen en was het einde niet geheel een verrassing. Eén plotwending, een briljante, zag ik niet aankomen en dat heeft veel goedgemaakt.
Al bij al een degelijk thriller die vlot genoeg leest om de aandacht vast te houden en een leuk hoofdpersonage heeft.

ISBN: 9789089242730
Uitgeverij: Houtekiet
Pagina's: 408

Prijs: 14,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten