zaterdag 21 mei 2016

Review: Tegengif - Elke Vanelderen + VLOG


Wist je dat...
... je een groot deel van de pesticiden op groenten en fruit kunt afwassen met appelazijn?
... 1 fles water 25.000 soorten chemicaliën bevat?
... nieuwe kleren restanten kunnen bevatten van kankerverwekkende kleurstoffen en schimmelwerende producten?


In deze consumptiemaatschappij staan we niet meer stil bij de schadelijke stoffen waarmee we in ons gewone,dagelijkse leven geconfronteerd worden. In veel gevallen wéten we zelfs niet dat bijvoorbeeld voeding, speelgoed en verzorgingsproducten stoffen bevatten die ons lichaam, onze geest en het milieu belasten.
Tegengif bevat: een praktisch overzicht van schadelijke stoffen per categorie: kleding, voeding, cosmetica en verzorgingsproducten, schoonmaakproducten, werken leefomgeving, medicatie en speelgoed tips om het contact met giftige stoffen te vermijden of te verminderen gezondere en milieuvriendelijkere alternatieven Dit boek is er niet om paniek te zaaien maar om te informeren, zodat we bewuste keuzes kunnen maken.

Net als velen ben ik regelmatig op zoek naar tips om op een eenvoudige manier gezonder te leven. Dat wil zeggen, zonder naar een eiland te verkassen en me daar hermetisch van de buitenwereld af te sluiten, wil ik toch zo gezond mogelijk leven en eten. Elke Vanelderen heeft een heleboel advies op dat vlak gebundeld in een overzichtelijk en duidelijk boekje. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in voeding, kleding, huis en tuin, schoonmaakproducten, verzorgingsproducten, speelgoed en medicatie. Alle topics worden net uitgebreid genoeg, voorzien van niet te weinig of te veel details en informatie, zodat je duidelijk aan de slag kan. Uiteraard zijn sommige tips moeilijker vol te houden in deze huidige maatschappij, maar Vanelderen is de eerste om dat toe te geven. Neemt niet weg dat ze je wel de mogelijkheid geeft of tenminste de informatie. Wat je ermee doet, moet je uiteraard zelf weten. Ik maak al hoofdzakelijk schoon met enkel appelazijn of bicarbonaat zout, maar het is leuk om het eens bevestigd te zien dat het niet is omdat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat lekker ruikt, dat je huis daarom ook schoner is. Er stonden ook veel bruikbare tips in die ik nog niet kende, hoewel ik er al een tijdje veel mee bezig ben, en ook informatie waar ik me toch wel een hoedje van schrok. Ook krijg je enkele recepten aangereikt om zelf schoonheidsproducten te maken. Ook interessant: een lijst met de symbolen die staan voor ecologisch of biologisch, zodat je eindelijk begrijpt waar ze voor staan en waar je op moet letten. Of die lijst met plastic verpakkingscodes en die met de E-nummers. 
Met andere woorden, dit is echt wel een nuttig, informatief, interessant boek voor iedereen die iets milieubewuster en gezonder door het leven wil gaan, zonder al te veel moeite te moeten doen of zonder heel je leven overhoop te gooien.
Aanrader!
Elke Vanelderen

ISBN: 9789492159489
Uitgeverij: Horizon
Pagina's: 239

Prijs: 19,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten