zaterdag 14 mei 2016

Review: De kust - Sara Taylor


De kust is het debuut van Sara Taylor en speelt zich af op een eilandengroep vlak voor de kust van Virginia. Het is niet veel meer dan dennenbossen, schelpenpaden, moerassen en wat vervallen huizen. Een thuishaven voor sommigen, terwijl anderen hun hele leven proberen de eilanden te ontvluchten.
De kust is het thuis van Medora Slater – een vrouw die haar ouderlijk huis ontvlucht en eindigt in een relatie met Andrew Day, die haar op een dag probeert te vermoorden. En het is de plek van hun nazaten: twee families waarvan de gezinsleden onlosmakelijk met elkaar én met het land zijn verbonden en die beschikken over een ontembare wilskracht. 

Je hebt zo van die boeken die je blijven verrassen. Ik begon aan dit verhaal, of beter gezegd verhalen, met de gedachte dat het 'alleen maar' een roman was. Wat heb ik me daarin vergist. Maar ik loop op de zaken vooruit. 
De schrijfster neemt ons mee naar de levens van diverse mensen die allen op De Kust wonen, een eilandengroep bij Virginia. We blijven niet in de tegenwoordige tijd, maar worden heen en weer geslingerd tussen het verleden, het einde van de negentiende eeuw, en zelfs, maar hier geef ik een spoiler weg, naar de verre toekomst van de tweeëntwintigste eeuw. Dat laatste had ik in dit boek niet verwacht en het heeft echt wel een reden, een reden zo mooi en origineel gevonden dat ik er nu nog kippenvel van krijg. 
De verhalen van die mensen, eigenlijk vooral twee families die met elkaar verweven zijn, kruipen onder je huid en blijven nog lang aan je kleven. De auteur schrijft prachtig zonder overdreven literair te willen zijn. Vlot en met een scherpe, onverbloemde pen beschrijft ze het lief en leed, de donkere en lichte kanten van enkele mensen. 
Je wilt continu verder lezen, maar de verhalen zijn zo intens dat je soms wel moet ophouden om adem te halen. Alle levens hebben met elkaar te maken, zijn op een subtiele wijze met elkaar verbonden. De auteur brengt naar boven dat talenten nog lang in een bloedlijn blijven hangen, dat ze op de meest onverwachte momenten weer bij een familielid naar boven kunnen komen. En dat hetzelfde voor vergelding en karma geldt. Het gaat ook over sterke vrouwen die overeind blijven staan, zelfs nadat ze alle kansen ontnomen werden. 
Denk nu niet dat het een en al drama en zwaarwichtigheid is, nee, zeker niet. En vooral het einde is.... nu ja, prachtig, onverwachts, een knaller!
Lezen, lezen, lezen!
Sara Taylor

ISBN: 9789026333101
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 300

Prijs: 21,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten