vrijdag 6 mei 2016

Review: Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan - Betsy Udink


In Turkije hebben potentaten altijd de samenleving gemonopoliseerd en hun wil aan de bevolking opgelegd. Betsy Udink beschrijft enkele van die despoten: Enver Pasja, een van de verantwoordelijken voor de Armeense genocide, Mustafa Kemal Pasja (Atatürk), die het land aan de hand van zijn geadopteerde dochters de moderne tijd in dwong, Fethullah Gülen, leider van een machtige islamitische sekte, door zijn volgelingen als een heilige vereerd, Abdullah Öcalan, met zijn Koerdische guerrilla's verantwoordelijk is voor tienduizenden doden, en ten slotte president Recep Tayyip Erdogan, 'de Gekozen Sultan'.
In andere hoofdstukken, zoals 'Bilal bey' en 'Paris Küaför', vertelt Betsy Udink over haar grote liefde voor Turkije.

Met een kritisch oog en een duidelijke blik vertelt de auteur over haar ervaringen en observaties van haar jaren in Turkije toen ze er woonde en rondreisde (als diplomatenvrouw). In een neutrale en duidelijke, rechtlijnige stijl schrijft ze over het  moderne Turkije en leert ons hoe de moderne en oude Turken, mannen en vrouwen, denken en waar ze voor staan, hoe ze hun eigen land, cultuur en identiteit beschouwen. Met een vriendin reist Udink naar de stad Kars en ze vertelt daar niet alleen over op de gebruikelijke manier, maar ze vergelijkt haar ervaringen ook met het boek 'Sneeuw' van Orhan Pamuk.
Udinks liefde voor het land en de Turken komt duidelijk naar voren, terwijl ze ook onomwonden uitlegt wat er gebeurde met de Armeense genocide en hoe het komt dat het nog steeds een moeilijk onderwerp is. Als je geïnteresseerd bent in Turkije en zijn huidige positie in verhouding met andere landen en de EU, dan is dit een boek dat je goed kan informeren omtrent de achtergrond van de politiek en de geschiedenis van het land. Het helpt je op die manier beter te begrijpen wat er gaande is in een land dat op een middelpunt ligt van twee continenten, een land dat leert om te gaan met de snel veranderende wereld om zich heen.
Betsy Udink

ISBN: 9789045028828
Uitgeverij: Atlas Contact
Pagina's: 320

Prijs: 21,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten