vrijdag 10 april 2015

Review: Scrabble Man - Bavo Dhooge


Iedereen wil Benny Benito zijn, maar op de dag van zijn gijzeling wil Benny Benito iedereen zijn behalve… Benny Benito. Benny Benito is dé ster van Hollywood, de man die in dé filmhit gestalte gaf aan de seriemoordenaar uit de seventies, Scrabble Man. Maar Benny wil zich voortaan toeleggen op komedies. Foutje. Zijn laatste prent bracht nul komma nul op en nu zijn een paar mensen kwaad, zeg maar, pissed. Zoals zijn vrouw Sandy, die aanpapt met Benny’s agent, Carlos. Of zoals Yuri The Fury, een Russische investeerder van de recente miskleun. Tot overmaat van ramp wordt Benny ook nog eens gegijzeld door twee mannen met eigen filmplannen. Clint Wilson wil met zijn zwarte buddy Cody duidelijk maken dat hij als twee druppels water op Benny Benito lijkt en als lookalike heel wat klusjes kan opknappen. Benny moet de rol van zijn leven spelen om zijn leven te redden. Maar kan de lookalike ook ingeschakeld worden als punchbal voor een razende Rus die als wederdienst eist dat zijn liefje de hoofdrol speelt in de volgende Benny Benito-film? Ondertussen heeft ook de echte Scrabble Man weer inspiratie gevonden om te gaan moorden…Alles en iedereen komt op een gegeven moment samen in het huis van Benny Benito die, na zijn laatste miskleun van een film, een beetje in een identiteitscrisis zit. Eerst zijn er Clint en Cody - halfbroers maar niet heus, vrienden maar niet heus - die Benito onder druk zetten om een film met hen te maken, alleen maar omdat Clint het in zijn hoofd heeft gestoken dat hij op Benito lijkt, terwijl dat absoluut niet zo is. Dan heb je nog Benito's vrouw Sandy die geobsedeerd is door naakt rondlopen en dit ook aan haar minnaar Carlos verplicht. Als laatste heb je Jane, het madeliefje van een Russische gangster, die Benito moet zien te overtuigen een rol aan haar te geven in zijn volgende film, om het goed te maken dat zijn laatste komedie een flop was en dat feit haar vriendje heel wat duiten heeft gekost.

Alle gebeurtenissen zitten grandioos in elkaar en de hilarische situaties volgen elkaar in razendsnel tempo op. Zoals we gewoon zijn van Dhooge zijn er ook weer de nodige portie humor en scherpe dialogen aanwezig. Daardoor ga je met een rotvaart door het verhaal heen en is het vaak alsof je naar een film zit te kijken. Ook wat betreft de personages: je ziet ze zo voor je. Is Benito in het echt ook een held of niet? Zal Cody zijn vriend Clint blijven volgen in zijn absurde belevingswereld of niet?

Er zitten ook een paar wendingen in het boek die ik absoluut niet zag aankomen en dat heeft niet alleen met de identiteit van de seriemoordenaar Scrabble Man te maken.

Dhooge blijft eigenzinnige thrillers schrijven die in geen enkel straatje passen en hoewel uniek toch een grote massa zullen aanspreken. Ik denk dat menige schrijvers jaloers zijn op Dhooges oneindige inventiviteit. Zijn boeken blijven stuk voor stuk pareltjes en ik popel om aan zijn laatste 'Scam Alarm' te beginnen.

Voor lezers die houden van absurditeit, knotsgekke personages en thrillers met een vreemd randje.
Mel Hartman


ISBN: 9789089243249

Pagina's: 303

Uitgeverij: Houtekiet

Prijs: 12,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten