vrijdag 10 april 2015

Review: Scam Alarm - Bavo Dhooge1956. Donnie is acht, net als zijn beste vriend Buddy. Samen proberen ze de verveling te doorbreken in het motel van Donnie’s ma Maggy, aan de rand van Los Angeles. Carl Harper is de vreemdeling die incheckt en kost wat kost de koffer van zijn Plymouth gesloten wil houden. Harp - Happy - is een reclameman die het te bont heeft gemaakt bij zijn partner Red Perry en niet bepaald de boodschap heeft verkondigd die tabaksgigant Roy Bone hem had opgedragen. Er ontstaat een opmerkelijke vriendschap tussen Donnie - die met zijn IQ van 140 wil meedoen aan een nationale quiz - en Harp, die iets recht te zetten heeft. En o ja, Buddy natuurlijk. Buddy weet meer dan wie ook wat echt en wat niet echt is. Om te beginnen het lijk in de schuur van het motel.


Donnie is een achtjarig jongetje met veel verbeelding die woont op een plaats waar niet veel te beleven valt. Tot Harp, een grote reclameman uit New York, zich als gast in het motel incheckt. Donnie heeft gezien dat hij een lijk in de koffer van zijn auto verbergt en wil daar wel eens het fijne van weten. Hij begint Harper te ondervragen, hem in vertrouwen te nemen over het lijk dat hij in de schuur heeft, en zo ontstaat er langzaam een - weliswaar vreemde - vriendschap tussen de twee. Alleen Buddy, het vriendje van Donnie, moet niet veel van Harper weten. Harper is op de vlucht voor tabaksgigant Roy Bone omdat hij een anticampagne over roken is begonnen en Roy daar uiteraard niet blij om is. Dan besluit Harper om zijn laatste grote slag binnen te halen door Donnie mee te laten doen aan een internationale Quiz waar veel geld mee te verdienen valt. Hoewel de moeder van Donnie - die naast het runnen van het motel ook sekslessen geeft aan de plaatselijke mannen - het daar niet mee eens is, gaan Donnie en Harper toch naar Los Angeles.

Tot nu toe vind ik al Dhooges boeken ware lusten om te lezen, maar van Scam Alarm heb ik extra genoten. Donnie vond ik soms mateloos irritant, omdat hij bijna niks gelooft, en dan weer uiterst aandoenlijk, hij weet je hart te veroveren. Harper was echter mijn favoriet. Ondanks zijn onverschillige gedrag, heeft hij toch een koekenhartje. De twee samen zijn magisch en de wisselwerking tussen hen, de grappige en intense dialogen, waren dan ook een waar plezier om te lezen.

Meer dan ooit weet Dhooge je continu op het verkeerde been te zetten, zowel wat betreft de gebeurtenissen, de achtergronden van de personages als de personages zelf. Is Donnie werkelijk zo ontzettend intelligent? Ligt er een lijk in de wagen van Harp? Wat heeft Harp uitgespookt? Wie scamt er wie? Het blijft spannend en gissen tot de laatste pagina.

Ook de setting en de tijd waarin het verhaal zich afspeelt zijn leuk en waarheidsgetrouw weergegeven. Je waant je in de 50's van die tijd, ziet het allemaal zo voor je.

Dhooge weet blijkbaar niet van ophouden en blijft het ene na het andere fantastische verhaal uit zijn mouw schudden.

Dit verhaal bevat iets minder humor dan zijn vorige, maar maakt dit goed met een perfecte mix aan ingrediënten zoals detective, drama, sfeer, vriendschap, nostalgie en zoveel meer.

Een heerlijk boek om compleet in te verdwijnen en geen enkele lezer zal dit verhaal wegleggen tot het helemaal uit is. Zorg dus dat je behoorlijk wat tijd hebt!
Mel Hartman

ISBN: 9789089243232

Pagina's: 264

Uitgeverij: Houtekiet

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten