maandag 27 april 2015

Droomseks en RSBD

                                                 Bron afbeelding: j-scott-campbell.deviantart.com

Is het jullie al opgevallen dat bepaalde lichamelijke handelingen tijdens het dromen moeizaam verlopen? Je kunt huilen en lachen, je voelt angst, maar echt je boosheid uiten, lukt je bijvoorbeeld niet. Probeer maar eens iemand te slaan, dan lijkt het of je armspieren protesteren, alsof het in slow motion gaat. Het kost je enorm veel kracht en moeite.
Dan kun je je eens lekker afreageren, zonder consequenties, en dan lukt het nog niet!
Waar ligt dit nou aan?


Waarschijnlijk aan het feit dat de spieren verlamd zijn tijdens de droomslaap en aangezien je geest met je lichaam verbonden is, wel, je snapt het plaatje.
Het is hetzelfde als met weglopen of ergens heen rennen, dat kost ook altijd veel moeite. Het is dan net alsof je in een vat met stroop rent en enkele meters overbruggen lijkt een eeuwigheid te duren.
Maar hoe zit het dan met seks? Want dat lukt dan weer wel en dat is toch ook een lichamelijke actie. Zou het liggen aan het feit dat seks niet altijd extreem inspannend hoeft te zijn? Of wat?
Ik denk daarbij terug aan mijn eigen ervaringen op dat gebied en moet toegeven dat ik tijdens een seksdroom niet echt de actienemer ben. In een droom ben je tijdens de seks veel passiever dan wanneer je het in het 'wakkere' leven doet, let er maar eens op.
De conclusie is dus dat intens lichamelijke acties door de spierverlamming gehinderd worden, en maar goed ook. Stel je voor!
Er is echter één uitzondering op die regel. Mensen met REM Sleep Behavior Disorder (RSBD). Bij hen blijven tijdens de droomslaap hun spieren actief, met als gevolg dat ze uitvoeren wat ze dromen. Rennen ze in hun droom? Dan bewegen ook hun benen intensief onder de lakens. Slaan ze iemand? Dan staat hun bedpartner hoogstwaarschijnlijk met een blauw oog op. Er zijn al gevallen bekend van personen die, wanneer ze berecht werden voor moord, beweerden dat hun daad een gevolg was van RSBD en ze dus onbewust de moord hadden gepleegd.
Een ander voorbeeld. Een man die midden in de nacht gewelddadig met zijn vrouw begon te vrijen. Hij beweerde het zich niet te herinneren en aan RSBD te lijden.
Dus beste lezers, ook tijdens de slaap ben je niet altijd veilig. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

PS:  in deze gratis(ebook) droomgids vind je alles wat je moet weten om tijdens je dromen (on)veilig seks te hebben.


Mel Hartman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten