woensdag 15 april 2015

Review: De stad - Dean Koontz


In een wereld vol rock-'n-roll en jazz zoekt de jonge Jonah Kirk zijn weg in het leven. Hij komt op het spoor van een duivels complot, dat hij met steun van zijn vrienden probeert te ontmaskeren.Jonah woont samen met zijn moeder in een klein flatje. Ze hebben het niet breed, maar zijn gelukkig. Jonah is bijzonder, vooral met zijn pianospel. Zijn moeder werkt overdag in een warenhuis en 's avonds zingt ze in nachtclubs. De vader van Jonah, een nietsnut die meer niet dan wel werkt, woont al een tijd niet meer bij hen. Jonah leert zijn buren kennen: de vriendelijke mijnheer Yoshioka, de lekker kokende mevrouw Lorenzo en haar man en de vreemde paranoïde conciërge. Op een gegeven moment komt er een vrouw in het flatgebouw wonen die absoluut niet te vertrouwen is. Er komen bovendien vreemde chemische geuren uit haar flat en ze bejegend Jonah agressief en met bedreigingen. Niet veel later blijkt ze met zijn vader en nog enkele louche figuren samen te werken. Maar er is ook een lieve dame die in Jonah zijn leven komt. Een dame die geurt naar rozen, een grote tas bij zich draagt, hem een piano schenkt en zegt dat ze de vleesgeworden ziel van de stad is... ze geeft hem enkele voorspellende dromen, maar zijn die voldoende om Jonah en de stad te redden?

Koontz is weer he-le-maal terug! Enkele van zijn vorige boeken vond ik persoonlijk minder goed, alsof hij zijn 'juju' kwijt was. Maar dit boek heeft me weer volledig overdonderd en bekoord.

De personages zijn stuk voor stuk, zowel de goeie als de slechte, intrigerend, levendig voorgesteld, fantastisch leuk om over te lezen. Koontz is een meester in het scheppen van sferen, van levensechte personages, zodat het is alsof je er zelf bij bent, hen allemaal stilletjes volgt.

De gebeurtenissen, realistisch met een licht surrealistisch tintje, worden verteld door Jonah met veel flair en zacht voorkabbelende spanning; je blijft geïntrigeerd tot de laatste pagina. Koontz weet ook als geen ander zowel de gruwelijke kant van de mens en de stad weer te geven als de mooie, hulpvaardige en liefhebbende kant. De muziek, de sfeer van die tijd, alles wordt meeslepend en prachtig weergegeven.

Dit boek heb ik verslonden en het is een wonder dat het er heelhuids uitgekomen is. Het is zo'n verhaal dat je na enkele jaren nog eens wilt lezen, waar je je nog eens in onder wilt dompelen.

Soms aangrijpend, soms licht humoristisch, maar altijd goed, woord voor woord subliem geschreven.

En natuurlijk, waar ik ook zo van houd in zijn boeken, is dat het afsluit met een ontroerend en leuk einde; een afsluiter die je een happy feeling geeft.

Zucht, ja, Koontz is back en hij heeft mijn hart weer veroverd!

Mel Hartman

ISBN: 9789024566891

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Pagina's: 384

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten