woensdag 31 oktober 2018

Review: Suetonius – Keizers van RomeCaesar droeg een lauwerkrans om zijn kaalheid te verbergen. Augustus liet al zijn portretten retoucheren. Caligula wilde zijn paard benoemen tot consul. Nero stak Rome in brand en vermoordde zijn stiefbroer, zijn leraar, zijn moeder en zijn zwangere vrouw. De biograaf Suetonius (tweede eeuw) geeft een ontluisterend beeld van de heersers van een wereldrijk.
Review door Tony
Gaius Suetonius Tranquillus beschreef in het begin van de tweede eeuw na Christus de levens van meerdere keizers: van Julius Caesar tot en met Domitianus. Uiteraard ontbreken de bekende Nero, Augustus en Vespasianus niet.

We leren de keizers op een totaal nieuwe manier kennen, niet alleen de keizer zelf maar ook al degenen die direct met hem te maken hadden. Dat doet Suetonius op een levendige manier, vlot om te lezen en vaak ook met een humoristische noot. De persoonlijkheid van de keizer op een onverbloemde wijze, met al zijn vreemde trekjes. Soms regelrecht hilarisch en frappant. Je krijgt als lezer dus een grondige kijk in de Romeinse levensstijl door de levens van keizers.

Misschien zijn sommige stukken wat eentoniger, maar deze vallen in het niet bij het algehele boeiende werk.

De Amsterdamse oud-hoogleraar Latijn Daan den Hengst heeft deze in het Nederlands vertaald en voorzien van een nawoord dat zeker niet overgeslagen mag worden. Chapeau voor de vertaling dat minstens zo prettig leest als de inhoud, ook al door de verklarende aantekeningen, een stamboom en registers.

Een uitermate plezierig en interessant werk voor iedereen die geïntrigeerd is door de Romeinse tijd, maar zelfs voor vele andere lezers met een beetje interesse in historische figuren of gewoon een goed boek.

Aanrader!ISBN: 9789025309633

Uitgeverij: Athenaeum – Polak & Van Gennep

Pagina’s: 547

Prijs: 59,95


Geen opmerkingen:

Een reactie posten