vrijdag 26 oktober 2018

Review: Fata Morgana – Christine ManganFata morgana van Christine Mangan is een beklemmend verhaal over een obsessieve vriendschap, tegen het decor van het exotische, zinderende Tanger in de jaren vijftig, waarin niets is wat het lijkt.

Al sinds haar aankomst in Marokko, waar Alice met haar man vanuit Amerika naartoe is verhuisd, voelt ze zich er niet thuis. Ze is bang, de hitte verdraagt ze slecht en de medina's zijn haar te druk. Haar gevoel verandert wanneer een oude schoolvriendin haar opzoekt. De onverschrokken en daadkrachtige Lucy trekt Alice uit haar schulp en ze gaan er samen op uit, net als vroeger. Maar Lucy is ook dominant en verstikkend. Wanneer Alice' man verdwijnt, begint ze aan alles te twijfelen: aan haar relatie met de ongrijpbare Lucy, aan haar besluit om naar Tanger te gaan en, uiteindelijk, aan haar verstand.
Lucy en Alice waren studiegenoten en deelden een studentenkamer. Gedurende drie jaar waren ze onafscheidelijk en trokken ze enkel met elkaar op. Tot Alice Tom ontmoet en met hem een relatie begint. Vanaf dan is de vriendschap tussen de twee vrouwen sterk bekoeld. Wanneer Tom en Alice een auto-ongeval krijgen, verdwijnt Lucy uit Alices leven. Een hele tijd daarna is Alice getrouwd met John en wonen ze in Tanger. Wanneer Lucy plots voor haar deur staat, ervaart Alice gemengde gevoelens. Enerzijds is ze blij haar oude vriendin terug te zien, maar anderzijds voelt het beklemmend en absoluut niet goed aan. En dan verdwijnt John.

Mangan kan heel beeldend schrijven zodat je je vingers bijna brandt aan de pagina’s waar ze de zinderende Marokkaanse hitte beschrijft en je je ingesloten voelt door de drukte op de kleurrijke straten. Tanger, Marokko, komt echt tot leven.

Ook worden de gevoelens en gedachten van de twee vrouwen uitvoerig, soms te uitvoerig, weergegeven, zodat meevoelen je als lezer geen enkele moeite kost.

Je krijgt ook afgewisseld een hoofdstuk te lezen van Alice en van Lucy, zodat je zeker niks mist van hun motieven en persoonlijkheid. Zeker een pluspunt.

Was het spannend? Genoeg om verder te lezen, maar het was niet zo dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Hoewel in een tropische, boeiende setting, die de auteur perfect weergegeven heeft, was het voor mij een herkauwd concept en bracht het niks vernieuwend en heeft het me nergens verrast.

Toch van het verhaal genoten en een heerlijk boek om op vakantie te lezen.


Christine Mangan


ISBN: 9789026339530

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Pagina’s: 291

Prijs: 20,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten