maandag 15 oktober 2018

Review: Eerste ontmoetingen – Verering van de vooruitgang – David OlusogaOscar Wilde zei ooit: ‘Het leven imiteert de kunst veel meer dan dat de kunst het leven imiteert.’ Had hij gelijk? De van oorsprong Nigeriaanse historicus David Olusoga reist de wereld rond om de geschiedenissen die volken met elkaar verbinden aan elkaar te knopen. We lezen wat er met de kunst gebeurde tijdens het tijdperk van de ontdekkingsreizen, toen beschavingen elkaar voor het eerst ontmoetten. Natuurlijk was dat een periode van veroveringen en vernietiging, maar het was ook een tijd van wederzijdse nieuwsgierigheid, wereldhandel en de uitruil van ideeën.

Met de industriële revolutie in de negentiende eeuw veranderde de kijk van de kunstenaar op de wereld: de nieuwe fabrieken, de urbanisatie en de onderwerping door Europa van andere volken lieten hun sporen na in de kunst.
Recensie door Tony

Een werkelijk fascinerend boek.

Olusoga schrijft over kunst, cultuur en ontwikkeling met behulp van prachtige foto’s van schilderijen, kaarten, beelden en tekeningen. Met een licht speels gevoel voor humor en tragedie vertelt de auteur uiterst boeiend over de geschiedenis, gedachten en redenen van bepaalde kunstwerken uit verschillende culturen.

Het briljante van deze schrijver is dat hij niet alleen in zijn stijl, uitleg en diepgaande onderzoek van de onderwerpen heel erg goed is, maar ook in zijn keuzes van kunst, en in de diversiteit van de culturen die hij behandelt.

Bij dit boek krijg je het idee dat het echt geschreven is door een renaissance man die zijn uiteenlopende interesses perfect wist te bundelen.

Als je liefhebber bent van boeken met een breed scala aan onderwerpen, dan zit je met Olusoga dus helemaal goed. Hij is een schrijver die op hetzelfde niveau staat (met of zonder academische titels) als Mary Beard.

Na het lezen van dit boek heb je de neiging om musea op te gaan zoeken en kunst met een heel ander oog te belijken. Hij weet je te motiveren om meer op details te letten en vragen te stellen bij wat je ziet in kunstwerken. Je weet achteraf niet wat je meer moet bewonderen wat gecreëerd is in de loop van de geschiedenis.

Zoals Barbara Tuchman geschiedenis in een intelligente, populaire vorm wist te gieten, doet Olusoga dat met verschillende onderwerpen in één boek.

Een prachtwerkje, intelligent geschreven, dat wel meerdere delen mag krijgen. Mijn honger naar meer is duidelijk aangewakkerd.

David Olusoga


ISBN: 9789025309213

Uitgeverij: Athenaeum – Polak & Van Gennep

Pagina’s: 278

Met foto’s

Prijs: 22,50
Geen opmerkingen:

Een reactie posten