vrijdag 5 oktober 2018

Review: Levenskunst – Filosofische essays over leven en dood - SenecaWijsheid. Inzicht. Inspiratie. Wie daarnaar op zoek is in de Romeinse literatuur komt snel uit bij de filosoof Seneca. Als geen andere antieke auteur richt Seneca zich op de belangrijkste vragen die mensen zich stellen. Hoe moet ik leven? Wat moet ik doen om gelukkig te worden? En hoe kan ik op een waardige manier sterven? In vijf wijsgerige essays gaat Seneca op zulke kwesties in. Zo bestrijdt hij de gangbare visie dat het leven ‘te kort’ is, en geeft hij adviezen om innerlijke rust en onafhankelijkheid te bereiken. Ook schrijft hij uitvoerig over de goede dood.

Bij dit boek krijg je het idee dat het geschreven is door een hedendaagse filosoof of motivational speaker. De Romeinse senator en stoïcijns filosoof Seneca is net zo modern als iedere andere zelfhulpboek schrijver van deze tijd. Meer nog, het lijkt alsof de meesten zijn theorieën en wijsheden hebben overgenomen.

Zes verhandelingen over hoe te leven en de valkuilen te vermijden zijn in dit boek samengebracht: de lengte van het leven, innerlijke rust, onkwetsbaarheid, het ware geluk, leven in de luwte en de goede dood. Seneca geeft af op de domheid van de mens, de tijdverspilling die hij van zijn leven heeft gemaakt en meer menselijke misstappen en verwrongen gedachten.

Hoewel uiteraard het woordgebruik of de manier van vertellen wat ouderwets aandoet, doen zijn moralistische stellingen dat absoluut niet. Seneca benadrukt het grote belang van onverstoorbaarheid (de stoïcijnse leer), het omgaan met emoties en de superioriteit van het verstand.

Vertaler en classicus Vincent Hunink heeft met deze vertaling weer puik werk afgeleverd en zijn nawoord mag niet overgeslagen worden. Tot slot is er een uitgebreide verklarende lijst van namen wat veel helderheid schept en het lezen nog aangenamer maakt.  Voor de gepassioneerde historicus, lezers die houden van goede no nonsense zelfhulpboeken en nou ja, voor iedere lezer die houdt van een boek met rijke inzichten.

Aanrader!ISBN: 9789025309268

Uitgeverij: Athenaeum – Polak & Van Gennep

Pagina’s: 304

Hardcover

Prijs: 22,50


Geen opmerkingen:

Een reactie posten