zaterdag 27 november 2021

Review: Er was eens een kleerkast - Patti Callahan



Patti Callahans Er was eens een kleerkast speelt zich dan niet af in Narnia, maar is minstens net zo fascinerend. Megs Devonshire houdt zich het liefst de hele dag bezig met cijfers en formules. Haar jongere broertje George heeft niet lang meer te leven en neemt graag zijn toevlucht tot de boeken van Narnia. Hoewel ze niks met de boeken heeft, besluit Megs op Georges aandringen op zoek te gaan naar de auteur om erachter te komen waar het idee van Narnia vandaan komt. In plaats van antwoorden geeft C.S. Lewis haar het inzicht dat verbeelding en hoop krachtiger zijn dan welke formule dan ook.

Dit een hartverwarmend verhaal over de wereld achter Narnia, maar niet alleen Narnia liefhebbers zullen van dit verhaal genieten, want het is gewoon een heel mooi verhaal op zich.

We krijgen te lezen hoe C.S. Lewis op het idee van Narnia kwam en volgen hem vanaf zijn kindertijd tot volwassene. En dat door de ogen van een ziek jongetje dat geobsedeerd is door het Narnia verhaal. 

Er lopen dus eigenlijk twee verhaallijnen: het leven van C.S. Lewis en het ontstaan van Narnia, en daarnaast het leven van broer George en zijn zus Megs, dat zich in de jaren vijftig van vorige eeuw afspeelt. Wanneer we George volgen is dat in de tweede persoon en Megs is in de eerste persoon verteld. Die afwisseling maakt het makkelijk volgen.

De liefde en zorgzaamheid tussen George en Megs wordt zo mooi omschreven, alsook het warme gezin waar ze in opgroeien. Je voelt alles met ze mee. Hij is een pienter kind met een rijke fantasie en zij is eerder rationeel, maar toch begrijpen ze elkaar. En door de verhalen die Megs hoort van C.S. Lewis en doorvertelt aan haar broertje, groeien ze nog meer naar elkaar toe en gaat er ook een nieuwe fantasierijkere wereld voor Megs open.

Een prachtig, meeslepend, ontroerend en magisch verhaal dat geen enkele lezer onberoerd zal laten.

4,5 op 5 sterren.

Paperback 

9789029731843 

Druk: 1 november 

2021 

288 pagina's

21,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten