vrijdag 30 november 2018

Review: Gebroken meisjes – Simone St. JamesGebroken meisjes van Simone St. James is een huiveringwekkend verhaal over moord, wraak en duistere krachten in een internaat in de jaren vijftig. Gegarandeerd spannend van begin tot eind. Waarschuwing: dit zal je slapeloze nachten bezorgen…

Vermont, 1950. Voor ongewenste meisjes en meisjes die niet in de pas lopen is er het internaat Idlewild Hall. Vier meisjes sluiten er vriendschap, fluisteren elkaar 's nachts geheimen in en horen geruchten dat het er spookt. Totdat een van hen verdwijnt.

2014. Journalist Fiona Sheridan kan maar niet in het reine komen met de moord op haar zus, twintig jaar geleden nabij Idlewild Hall. Hoewel de moordenaar is opgepakt, gelooft Fiona niet dat de zaak echt is opgelost. Dan hoort ze dat iemand het inmiddels vervallen Idlewild Hall heeft gekocht en het wil restaureren. Tijdens de werkzaamheden wordt een lugubere vondst gedaan en Fiona ontdekt dat sommige geheimen wellicht beter verborgen hadden kunnen blijven…
Fiona, een journaliste die vooral lichte pulpverhalen verslaat, blijft geobsedeerd met de moord op haar zus, die twintig jaar daarvoor afspeelde. Wanneer ze verneemt dat de plaats waar haar vermoorde zus gevonden werd, opgekocht werd en gerestaureerd zal worden, besluit ze op onderzoek uit te gaan. Want wie wil nou die vreselijke plaats, waar vroeger een meisjeskostschool voor onhandelbare en ongewenste tieners was, opnieuw als kostschool openen? Iedereen in de stad vindt het een lugubere plaats en bovendien absoluut niet lucratief.

Wanneer het lijk van een meisje gevonden wordt in een waterput, begint Fiona echt diep te graven en ontdekt ze hoe het verleden en het heden altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden blijven. Wie heeft het meisje vermoord en waarom?

‘Gebroken meisjes’ is een spannende, weldoordachte thriller met een plot dat staat als een huis.

We krijgen om en om hoofdstukken te lezen die zich afspelen in 1950, toen de meisjeskostschool nog operatief was, en hoofdstukken die zich in het heden afspelen; het onderzoek van Fiona.

Ik ben er niet altijd zo voor te vinden voor dat afwisselen in tijd, maar in dit geval was het boeiend en onmisbaar om het verhaal compleet te maken.

Het was leuk om de tieners Sonia, Katie, Céce en Roberta, samengebracht doordat ze op dezelfde kamer slapen, te leren kennen, hun wederzijdse respect en hun diepe vriendschap. Allen totaal verschillend maar met veel liefde voor elkaar en altijd elkaar beschermend. Het leven voor hen in die kostschool was ontzettend hard en dat niet alleen door het strenge regime, maar er waart dan ook nog een geest op het terrein rond. Een geest die niet alleen door die meisjes gezien en gehoord wordt, maar door iedereen, ook de leerkrachten, hoewel ze het allemaal proberen te verdringen.

Ook Fiona komt in het heden met die geest in aanraking.

Het verhaal is dus eigenlijk een detective/thriller met een bovennatuurlijk kantje er aan. Maar vergis je niet; de echte monsters zijn veel erger dan een rusteloze geest.

Een verhaal met veel invloeden dus en veel diepgang, want hoe alles samenkomt en met elkaar verweven is, is mooi gevonden door de auteur. De ontknoping zag ik niet aankomen.

Een spannend, bijzonder en intens verhaal, vlot geschreven en met interessante karakters.
Simone St. James


ISBN: 9789026344589

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Pagina’s: 389

Prijs: 21,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten