maandag 12 november 2018

Review: Wij in het wild – Andrea HejlskovZou jij het durven? De urban jungle verlaten om met je gezin in een huisje diep in het bos te gaan wonen? Andrea Hejlskov deed het en woont nu al zeven jaar samen met haar gezin 'in het wild' in een hutje midden in het Zweedse woud.

Andrea Hejlskov weet zeker: zo wil ze niet langer leven. Zij en haar man Jeppe zien geen enkel doel meer in hun werk, de kinderen zitten alleen maar achter hun computer. De familie neemt een resoluut besluit: we trekken de natuur in, ver van de verplichtingen van de moderne maatschappij. Als ze een hutje diep in het woud vinden is er geen weg meer terug.

Maar rewilden, hoe doe je dat? De Hejlskovs moeten leren houthakken, koken op open vuur en omgaan met soms barre omstandigheden. Er volgen fantastische avonturen die het gezin weer nader tot elkaar brengt, maar soms lijken de problemen van het leven in de vrije natuur onoverkomelijk. Wat doe je bijvoorbeeld als er iemand ziek wordt of gewond raakt?

Met een hartstochtelijke, humoristische en pijnlijke eerlijke pen weet Hejlskov de lezer mee te nemen naar haar hutje in het bos. Durf jij het avontuur aan?
Ik ben niet zo gek op autobiografieën, maar dit verhaal wilde ik beslist lezen, want het is een vraag die mijn man en ik onszelf ook vaak stellen: hoe zou het zijn om volledig off the grid te leven, volledig zelfvoorzienend en heel erg basic?

Wel, volgens de auteur is het allesbehalve eenvoudig. Niet dat ze dachten dat het simpel en makkelijk zou zijn toen ze er aan begonnen, maar dat het zo moeilijk zou worden, hadden ze ook niet verwacht.

Een heuse eyeopener, dat we als mens echt zwakke versies van onszelf geworden zijn, maar ook dat we snel weer harder en flexibeler kunnen worden en veel minder nodig hebben dan we denken.

Zit geluk verweven in de plaats waar je je vestigt? In de leefomstandigheden? Of zit geluk in jezelf? Mijn conclusie na het lezen van dit boek is dat het in jezelf zit, en enkel als het jou als persoon gelukkiger zou maken om vrijer, maar ook een harder, leven te lijden, alleen dan zal het je ook meer geluk schenken. Voor veel mensen zou zo’n leven absoluut niet weggelegd zijn (al zijn ze ook niet tevreden in deze over-consumerende maatschappij met enkel haast en regels).

Andrea is eerlijk in haar boek, soms te pijnlijk eerlijk, het zal er veel mensen van weerhouden om dezelfde stap te zetten als zij en haar gezin. Ze verbloemt een dergelijk leven absoluut niet, in tegendeel, ze benadrukt juist meer de negatieve kanten dan de positieve. De effecten op hun relatie, op hun gemoed, hun kinderen.

Dan vraag je je nu waarschijnlijk af of ze na zoveel jaren nog steeds primitief in het bos wonen, ondanks alle tegenslagen en zware momenten, zowel fysiek als psychisch. Het antwoord is: ja.

Na een korte terugkeer naar een semi-makkelijker leven, konden ze het bos niet meer missen, het dicht bij de natuur leven, het zelf bouwen van een huis, geen stroom en water hebben, en overal zelf voor moeten zorgen. Dus ze leven nog steeds zo.

Een fantastisch boek, vlot geschreven met heel veel gevoel, onomwonden, eerlijk en rauw. Het enige dat ik miste waren foto’s, want na me zo inleven in hun wereld en avonturen, wilde ik heel graag zien hoe het er allemaal uitzag. Gelukkig kan dat op haar website: www.andreahejlskov.com

Aanrader voor iedere lezer, maar zeker voor degenen die overwegen een ommezwaai in hun leven te maken. Ik ben er niet door afgeschrikt, maar zou mezelf nu zeker beter voorbereiden (hoewel je dat natuurlijk nooit helemaal kan).

Andrea Hejlskov


ISBN: 9789026344565

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Pagina’s: 302

Prijs: 20,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten