vrijdag 2 november 2018

Review: Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt – Sarah Ladipo ManyikaMorayo is druk bezig met het organiseren van haar 75ste verjaardag. Elk jaar doet ze zichzelf een chic paar schoenen cadeau en elk jaar doet ze iets gedurfds: nu heeft ze haar zinnen gezet op een tatoeage. Maar dan valt ze en moet ze een heupoperatie ondergaan. Al zal ze moeten accepteren dat haar lichaam en geest haar langzaam in de steek laten, als het gaat om alles uit het leven halen, is Morayo niet te stoppen.
Morayo is een oudere, Nigeriaanse dame, vroeger hoogleraar Engels, nu gepensioneerd en alleenwonend. We volgen haar op haar wandeling door haar geliefde woonplaats San Francisco. Kijken door haar ogen naar de vrienden en vreemdelingen die ze ontmoet. Ze doet altijd iets gedurfds voor haar verjaardagen. Ooit kocht ze een sportwagen en dit jaar wil ze een tatoeage laten zetten. Maar voor het zover komt, breekt ze haar heup en moet ze geopereerd worden.

Moraya blikt terug op haar leven met haar ex-man die ambassadeur was en de vele reizen die ze toen maakten, en ze blikt met weemoed terug op een affaire die ze had.

Het verhaal wordt niet enkel verteld of beleefd door Morayo. We volgen ook de gedachtegang van de mensen die ze ontmoet, zoals van de chef-kok in het verzorgingstehuis, de man die zijn vrouw in het tehuis komt opzoeken, de vriendin die haar helpt met haar leven op orde te krijgen etc.

We zien hoe onbekenden elkaar onverwachts kunnen helpen, van elkaar kunnen leren en even steun aan elkaar kunnen bieden. Morayo is een prachtig, menslievend personage, waardoor je echt met haar meeleeft wanneer het bergafwaarts met haar gaat.

Manyika schrijft ongelooflijk vlot en hoewel er op zich niet veel spannends gebeurt, weet de auteur het toch boeiend en meeslepend te brengen.

Een heel mooi verhaal over hoe het voelt om je lichaam ouder te voelen worden, terwijl je geest nog jong is en je zelfs hunkert naar gebeurtenissen in het verleden waar je vroeger een hekel aan had.

Sarah Lapido Manyika


ISBN: 9789044541427

Uitgeverij: De Geus

Hardcover

Pagina’s: 156

Prijs: 10,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten