In Mijn
Japanse keuken zijn 80 recepten opgenomen die verrassend eenvoudig te bereiden
zijn. Stevan Paul laat hiermee zien hoe veelzijdig de Japanse keuken is. Hij
geeft informatie over ingrediënten, basisrecepten en alternatieven bij elk
recept met praktische winkeltips en instructies voor het zelf maken van
bijvoorbeeld teriyakisaus en dashi.
Mijn Japanse
keuken laat zien dat de Japanse keuken veel verder gaat dan sushi en sashimi.
Omdat men in Japan heel lang geen vlees heeft gegeten (slachten van dieren deed
men niet), zijn vooral rijst en vis de hoofdingrediënten, aangevuld met
veelzijdige groentegerechten. Een lichte gezonde keuken dus, die energie en
kracht geeft.
De Japanse
keuken is een tijdloze keuken die goed past bij onze tijd, omdat men in Japan
al eeuwenlang de culinaire deugden die tegenwoordig in zwang zijn hoog in het
vaandel heeft staan: het gebruik van regionale en seizoensgebonden producten,
de beste natuurlijke ingrediënten en het achterwege laten van 'pakjes en
zakjes'.
We hebben
vooral de vegetarische gerechten uitgeprobeerd, zeg maar gerust, alle groentegerechten.
Ze waren stuk voor stuk overheerlijke bommetjes vol nieuwe, verrassende
smaakexplosies. Voor één diner kun je makkelijk diverse gerechten maken, want
hoewel ze allemaal verschillend zijn, passen ze goed bij elkaar en zijn ze
relatief snel te bereiden. Wij hadden een avond met: Ohitashi (een pittige
salade van gesmoorde spinazie), aardappelsalade met een vingeraflikkende wasabidressing
(oké, toegegeven, aardappelen zijn niet traditioneel Japans, maar een van de
gerechten uit Japan die ze wel vaak maken volgens hun ‘Western Style’), komkommersla
en soja-radijsjes.
Een andere avond hadden we de nasu dengaku (aubergines met
miso) en paddenstoelen in ponzu-shoyu-boter.
Ik weet niet
waar ik moet beginnen, want het zijn allemaal aanraders. De Ohitashi smolt op
mijn tong, de saus bij de zachte spinazie is snel te maken en hoewel met weinig
ingrediënten toch heel smaakvol. Ik was blij dat er een aardappelgerecht bij
zat, want ik ben niet zo gek op rijst. De wasabidressing bij dat gerecht is
werkelijk tongstrelend (en even lekker met plantaardige mayonaise). Die ga ik
nog vaak maken en wederom supersnel en makkelijk te maken. Maar dat zijn
eigenlijk alle gerechten die we uitgetest hebben. De komkommersla was echt een lekkere
verrassing door de combinatie van zoet, pittig en zout. Een frisse aanrader.
Voor de
veganisten en vegetariërs onder ons, er is dus een hoofdstuk met enkel
vegetarische gerechten en deze zijn allemaal makkelijk om te zetten in
veganistisch. Zelfs de dashi die normaal gemaakt wordt onder andere met
bonitovlokken (soort tonijn) hebben we een veganistische draai aan kunnen geven.
Elk vlees- of visgerecht kun je wel vervangen door bijvoorbeeld producten van
de Vegetarische Slager en het blijft Japans.
Uiteraard
wordt sushi en sashimi behandeld, maar Japans koken is zo veel meer dan dat en
dat maakt dit kookboek duidelijk.
De vormgeving
van het kookboek is een kunstwerkje. Mooie paginagrote foto’s en een prachtige,
sfeervolle cover in hout, maar deze laat makkelijk los, dus voorzichtig met het
boek zijn.
Dompel onder
in de overheerlijke exotische Japanse keuken met gerechten die zowel verrassend
zijn, met smaken die je waarschijnlijk nooit eerder geproefd hebt, als
eenvoudig te bereiden.
ISBN: 9789045213286
Uitgeverij: Karakter
uitgevers
Hardcover
Prijs: 29,99
€
Geen opmerkingen:
Een reactie posten