maandag 3 december 2018

Review: De Egyptische sleutel – Preston & ChildGideon Crew begint aan zijn wellicht laatste avontuur in De Egyptische sleutel, de nieuwste thriller van Preston & Child, de #1-bestsellerauteurs van de Gideon Crew en Pendergast-thrillers.

Gideon Crew – de briljante wetenschapper, meesterdief en onverschrokken avonturier – is geschokt als hij hoort dat zijn voormalige werkgever, Eli Glinn, spoorloos is verdwenen en diens hightech lab plotseling wordt gesloten. En dat terwijl Glinns laboratorium juist bezig was met een onderzoek naar de schijf van Phaistos, de eeuwenlang onvertaald gebleven stenen tablet van een voorheen onontdekte beschaving. Crew is gefascineerd, maar krijgt ondertussen ook grimmig nieuws over zichzelf. Met nog slechts enkele maanden te leven begint Gideon aan wellicht zijn laatste, wereldwijde avontuur – de zoektocht naar een mythische schat.
Ik heb niet alle boeken met Gideon in de hoofdrol gelezen, slechts een paar, en hoewel het al een tijd geleden was en ik me het personage niet meer goed kon herinneren, bleek dat geen obstakel te vormen om dit verhaal te kunnen volgen.

Samen met zijn collega Manuel Garza begint hij een zoektocht naar wat mogelijk de locatie kan zijn van een grote schat. Ze doen dit alleen al om hun vorige werkgever Glinn dwars te zitten, want ze voelen zich door hem in de steek gelaten, maar ook voor de rijkdom die ze hopen te vinden. De plek waar mogelijk een schat is, bevindt zich echter op een van de meest gevaarlijke en afgelegen plaatsen ter wereld. Een plek waar niemand levend vandaan komt en die een zeer lange, beproevende tocht beloofd.

Het avontuur dat ze beiden aangaan, later ook nog vergezeld door de Egyptoloog Imogen, is inderdaad niet zonder gevaren en ze komen heel wat obstakels tegen. Een van die obstakels is het opgepakt worden door een stam die nog heel primitief leeft, zoals in het Oude Egypte.

Het stuk bij de stam, een groot deel van het verhaal, vond ik uitermate boeiend. De gebruiken, net zoals eeuwen geleden in Egypte, worden fascinerend beschreven.

De tegenstrijdigheden in karakter tussen de sociale, gewiekste Gideon en de krenterige, zeurderige (maar erg dappere) Garza zijn vaak grappig. De omgevingen worden prachtig, maar gelukkig niet te langdradig, geschetst waardoor je de hitte van de woestijn, en de ontberingen zoals dorst en moeheid, heel goed voelt.

Ik vond het hele verhaal boeiend en een waardige afsluiter van de Gideon reeks. Alleen vind ik het jammer dat er ons bepaalde informatie die gevonden werd niet wordt meegedeeld. De auteurs wilden dit natuurlijk door de lezer zelf laten invullen, het mysterieus houden, maar op dat punt ben ik nogal lui en ik had het liever gelezen. De lezers zullen wel weten welk stukje informatie ik bedoel.

De rest wordt allemaal mooi afgesloten en ik vond het einde verder mooi en passend.

Een vlot, leuk en avontuurlijk verhaal dat je meeneemt naar bijzondere plaatsen en een fascinerende geschiedenis.

Preston & Child


ISBN: 9789024582877

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Pagina’s: 294

Prijs: 20,50
Geen opmerkingen:

Een reactie posten