woensdag 5 december 2018

Review: Het meisje in de toren – Katherine ArdenHet Meisje in de Toren is het sprookjesachtige vervolg op Katherine Ardens De Beer en de Nachtegaal. Vasilisa groeide op aan de rand van de Russische wildernis, waar de sneeuw zich huizenhoog ophoopte en waar er waarheid school in de sprookjes die rond het vuur werden verteld. Vasilisa’s gave om te zien wat anderen niet zien trok de aandacht van Morozko – Vorst, de winterdemon uit de verhalen – en samen redden zij Vasilisa’s volk van de ondergang. Maar omdat ze anders is dan de anderen, wordt ze door haar eigen mensen voor heks uitgemaakt. Na te zijn weggejaagd uit haar huis heeft Vasilisa nog maar twee opties: trouwen of het klooster in. Een onmogelijke keuze, en dus kiest ze voor het avontuur. Verkleed als jongen trekt ze eropuit op haar schitterende hengst Solovey. Als Vasilisa echter een stel bandieten te slim af is, verandert alles. De grootvorst van Moskou roemt haar heldendaden, en plots wordt Vasilisa weer herenigd met haar zus en broer, die nu deel uitmaken van de vriendenkring van de vorst. Maar als ze er aan het hof achter komen dat ze eigenlijk een meisje is, zal dat grote gevolgen voor haarzelf en haar familie hebben. Voordat ze zich kan bevrijden uit het web van Moskouse intriges – en terwijl Morozko met advies komt waarvan niet te zeggen valt of het betrouwbaar is – wordt Vasilisa geconfronteerd met een gevaar dat heel Moskou bedreigt.


Recensie door Katrien
Dit tweede deel is mogelijk nog beter dan het eerste deel! Geen zorgen, je hoeft het eerste deel niet gelezen te hebben om het tweede te kunnen volgen, maar het valt toch aan te raden, alleen al omdat je anders een hoop fijn leesplezier mist.
Hoewel het overkomt als fantasy, gaf dit boek me allesbehalve het gevoel dat dit zo was. Ik ben geen fan van fantasy en toch horen beide delen bij mijn favoriete boeken. Het is eigenlijk meer een sprookje voor volwassenen en de fantasy-elementen die er in voorkomen (zoals de kleine wezentjes in de haard of het pratende paard) stoorden mij absoluut niet en kwamen zelfs realistisch over. Waarschijnlijk omdat de auteur het zo goed verweeft met andere elementen dat je alles gewoon voor waar aanneemt tijdens het lezen.
Eigenlijk kun je het verhaal het beste zien als een volksvertelling vermengd met geschiedenis en dat op een frisse, vernieuwende manier gebracht.
De karakters zijn niet lineair, niet zwartwit, en komen heel menselijk over.
Het verhaal wordt mooi opgebouwd, is vlot geschreven, en zit boordevol verrassende wendingen.
Ik liet me compleet door het verhaal meeslepen, legde het met tegenzin weg, en ik kijk dan ook erg uit naar het derde deel.
Een toegankelijk fantasyverhaal dat geschikt is voor alle lezers, ongeacht naar welk genre je voorkeur uitgaat.
Katherine Arden

ISBN: 9789024577972
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina’s: 386
Prijs: 21,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten